Lahodný jablečný koláč je u nás nesmrtelný a milují ho nejen děti, ale také dospělí. Nyní si můžete vyrobit jedinečný jablečný koláč v pohodlí domova. Uvidíte, že lepší jste zatím neochutnali a jiný už nikdy nebudete chtít dělat. Vaše rodina bude nadšená a naservírovat ho můžete v klidu i návštěvě, která vás bude o recept prosit na kolenou! Vyzkoušejte ho sami a uvidíte, že jste lepší zatím nejedli.
Co budete potřebovat?
Koláč se skládá ze dvou částí, a to těsta a náplně. Ani na jedno nepotřebujete nic složitého, ani drahého. Na těsto si připravte 50 dkg mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 20 dkg tuku, 15 dkg práškového cukru, 2 žloutky a 1 nastrouhanou kůru z citronu. Pokud se těsto nespojí, přidejte trochu studené citronové vody. Na náplň potřebujete jen 1,5 až 2 kg jablek, která budou nastrouhaná, pokapaná citronovou šťávou a posypaná cukrem a skořicí podle chuti.
Způsob přípravy
Jablka nemusíte napařovat, stačí je nastrouhat, pocukrovat a dochutit skořicí. Nechte odsát a poté dobře vymačkejte. Na těsto smíchejte všechny ingredience dohromady a vyválejte na dva stejně velké pláty. První základnu těsta posypejte strouhankou a rozložte na ni vymačkanou jablečnou směs. Přikryjte druhým plátem těsta, trochu do něj píchněte na několika místech a potřete vaječným bílkem. Nebudete-li chtít použít vaječné bílky, můžete použít rozehřáté máslo.
Čas pečení vám přesně napsat nemůžeme, protože každý trouba peče jinak. Dejte plech s koláčem doprostřed a pečte na 180 stupňů, dokud nezískáte krásnou zlatavou barvu. Těsto bude tenké, takže nebudete potřebovat tolik času a zajisté poznáte, jestli je hotové nebo ne. Vršek koláče můžete posypat moučkovým cukrem, aby měl klasický vzhled a ještě lepší chuť. Přejeme hodně štěstí v kuchyni a dobrou chuť! S tímto koláčem si zajisté užijete krásně strávený čas s rodinou.