Pečivo všech možných tvarů, chutí a z různých druhů muk je nedílnou součástí pokrmů po celém světě. Chleba, rohlíky a bagety, indické placky nebo ruské briošky. V následujícím článku vám přinášíme recept na univerzální těsto, ze kterého můžete vytvořit sladké i slané pečivo. Fantazii se meze nekladou!
Na přípravu rohlíčků budete potřebovat:
- 1 hrnek mléka
- 200g margarínu
- 20g kvasnic
- cca 2 hrnky mouky
Postup:
- Droždí rozmíchejte v hrnku teplého mléka a nechejte chvíli odpočinout. Margarín mírně zahřejte ve vodní lázni. Když se na mléce začnou tvořit bublinky, smíchejte ho v míse s margarínem.
- Do směsi postupně přidávejte mouku a vypracovávejte těsto. Těsto hněťte a přidávejte mouku tak dlouho, dokud nezískáte pěkné tuhé těsto, které se nebude drobit, ani nebude příliš lepit. Dejte těsto na pár hodin odpočinout do lednice.
- Z připraveného těsta můžete vytvořit rohlíčky nebo koláče. Chcete-li vyzkoušet oboje, rozdělte těsto na poloviny.
Koláče
Polovinu těsta vyválejte do tvaru kola. Koláč vytvořte z ingrediencí, které vás napadnou. Na vrch koláče můžete naskládat například:
- ořechy rozemleté s jablky, cukrem a skořicí
- mák uvařený v mléce s cukrem
- švestková nebo hrušková povidla, marmeládu
- zkaramelizovaná jablka nebo hrušky
Na vrch koláče se vždy dobře hodí máslová drobenka. Tu vytvoříte smícháním mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1. Koláč pečte na plechu vyloženém pečícím papírem na 200°C dozlatova.
Rohlíčky
Z druhé poloviny těsta můžete vytvořit buď druhý koláč nebo několik rohlíčků. Těsto vyválejte a nakrájejte na trojúhelníky, které zamotáte do tvaru rohlíku. Rohlíčky potřete rozpuštěným máslem a ponořte vrchní část do cukru. Chcete-li vytvořit slanou variantu, můžete na vrch rohlíčků natřít trochu rajčatového protlaku, nasypat strouhaný sýr nebo libovolné koření s troškou soli (například rozmarýn, oregano, sušený česnek, kmín a další). Pečte stejně jako koláč.