Jednoduchý recept na univerzální těsto na sladké i slané rohlíčky

Pečivo všech možných tvarů, chutí a z různých druhů muk je nedílnou součástí pokrmů po celém světě. Chleba, rohlíky a bagety, indické placky nebo ruské briošky. V následujícím článku vám přinášíme recept na univerzální těsto, ze kterého můžete vytvořit sladké i slané pečivo. Fantazii se meze nekladou!

Reklama

Na přípravu rohlíčků budete potřebovat:

  • 1 hrnek mléka
  • 200g margarínu
  • 20g kvasnic
  • cca 2 hrnky mouky

Postup:

  1. Droždí rozmíchejte v hrnku teplého mléka a nechejte chvíli odpočinout. Margarín mírně zahřejte ve vodní lázni. Když se na mléce začnou tvořit bublinky, smíchejte ho v míse s margarínem.
  2. Do směsi postupně přidávejte mouku a vypracovávejte těsto. Těsto hněťte a přidávejte mouku tak dlouho, dokud nezískáte pěkné tuhé těsto, které se nebude drobit, ani nebude příliš lepit. Dejte těsto na pár hodin odpočinout do lednice.
  3. Z připraveného těsta můžete vytvořit rohlíčky nebo koláče. Chcete-li vyzkoušet oboje, rozdělte těsto na poloviny.

Koláče

Polovinu těsta vyválejte do tvaru kola. Koláč vytvořte z ingrediencí, které vás napadnou. Na vrch koláče můžete naskládat například:

Reklama
  • ořechy rozemleté s jablky, cukrem a skořicí
  • mák uvařený v mléce s cukrem
  • švestková nebo hrušková povidla, marmeládu
  • zkaramelizovaná jablka nebo hrušky

Na vrch koláče se vždy dobře hodí máslová drobenka. Tu vytvoříte smícháním mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1. Koláč pečte na plechu vyloženém pečícím papírem na 200°C dozlatova.

Rohlíčky

Z druhé poloviny těsta můžete vytvořit buď druhý koláč nebo několik rohlíčků. Těsto vyválejte a nakrájejte na trojúhelníky, které zamotáte do tvaru rohlíku. Rohlíčky potřete rozpuštěným máslem  a ponořte vrchní část do cukru. Chcete-li vytvořit slanou variantu, můžete na vrch rohlíčků natřít trochu rajčatového protlaku, nasypat strouhaný sýr nebo libovolné koření s troškou soli (například rozmarýn, oregano, sušený česnek, kmín a další). Pečte stejně jako koláč.

Reklama