Jíte banány? Tenká podlouhlá vlákna nevyhazujte, jsou zdravá

Banány patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Milují je děti i dospělí, dá se z nich připravit lehká svačinka, upéct banánový chléb nebo přidat do smoothie. Pokud i vy máte toto ovoce rádi, jistě jste si už někdy všimli, že po oloupání na nich zůstávají tenké „provázky“, které spojují slupku s banánem. Víte ale, co jsou zač?

Reklama

Banány jsou velmi zdravé

Banány jsou známé pro své zdravotní účinky. Obsahují velké množství vitamínu B12, B6, C, D a E, najdete v nich i železo, vápník, zinek, mangan a beta karoten. Kromě toho jsou většinou velmi sladké, proto s jejich konzumací nemají problém ani děti. Banán se dokáže postarat o srovnání krevního tlaku a pomáhá s redukcí tělesné hmotnosti.

Banán snižuje cholesterol a poradí si se zánětem žaludeční sliznice. Funguje pro zklidnění mysli a prokázalo se, že působí i proti nespavosti. Celkově posiluje imunitu a je to skvělý antioxidant. Pokud při loupání objevíte malé tenké podlouhlé tkáně, které se oddělují od slupky i od banánu současně, nejspíš je vyhodíte. To je ale chyba.

Tkáně obsahují více živin než plod

Tato vlákna jsou v podstatě druhou, nedovyvinutou slupkou banánu. Jedná se o doprovodnou tkáň plodu, který před umístěním do supermarketů rostli na banánovníku. Tato tkáň slouží jako pomocník při fotosyntéze, dalo by se říct, že se jedná o jakousi „pupeční šňůru“, která ovoce spojuje s rostlinou. Díky těmto tenkým vláknům se plod dobře vyvine, roste a uzraje.

Reklama

Možná jste si už někdy položili otázku, zda se tato vlákna dají jíst, anebo zda je lepší je oddělit od banánu a vyhodit spolu se slupkou. Naprostá většina lidí vlákna vyhazuje a jejich konzumaci se vyhýbá. Můžete být ale v klidu, tyto tenké šňůry jsou zcela neškodné a nijak neovlivňují kvalitu banánu. Naopak pokud je sníte spolu s ovocem, dodáte tělu ještě více živin, minerálů a vitamínů. Některé studie dokonce uvádějí, že tato vlákna obsahují více živin než celý banán.

Reklama