Domácí pečivo je vždy skvělou volbou a připravíte si ho poměrně snadno a levně. Je to mnohem jednodušší, než si myslíte. Dnešní recept na placky je trochu jiný, ale potřebujete na něj jen běžné ingredience. Pokud chcete ve svém jídelníčku malou změnu, vsaďte na dnešní hrnkový recept. Pochutnáte si a zkusíte ve své kuchyni něco nového.

Co budete potřebovat?
Na domácí pečení pečiva nepotřebujete téměř nic. Hlavní složkou je pochopitelně droždí, bez kterého vám těsto nevykyne. Jinak nepotřebujete nic, co jinak nemáte doma. Dnešní recept pracuje s bílým jogurtem, díky kterému získáte velmi jemné a nadýchané pečivo. A neuvěříte, jak jednoduchý je postup na placky, které si užije celá rodina. Na výrobu potřebujete:
- hladká mouka – 4 hrnky,
- bílý jogurt – 1 hrnek,
- teplá voda – 1 hrnek,
- sůl – 1/2 lžičky,
- sušené droždí – 1/2 balení.
Pracovní postup
Do velké mísy prosejte mouku, přidejte sušené droždí, sůl a bílý jogurt. Postupně přidávejte teplou vodu a průběžně míchejte. Musíte získat homogenní a pružné těsto. Jestli je těsto příliš lepivé, můžete přidat ještě trochu mouky. Mísu zakryjte látkovou utěrkou a postavte na teplé místo na 45-60 minut. Počkejte, dokud těsto zdvojnásobí objem. Jakmile získáte nadýchané a objemné těsto, můžete se pustit do přípravy samotných placek. Je to práce trochu lepivá, ale budete hotoví během chvilky.

Z těsta oddělujte menší části a vytvořte z každé z nich kuličku. Záleží pouze na vás, jakou velikost placek nakonec získáte. Každou kuličku rozválejte na placku o síle asi půl centimetru. Každou z nich položte na suchou pánev (bez tuku) a opékejte ji z každé strany asi 2-3 minuty, dokud nezískáte zlaté těsto. Z uvedeného množství byste měli získat 10-12 placek, ale záleží na jejich velikosti. Použít je můžete jako klasické pečivo nebo dokonce jako přílohu k salátu nebo jinému pokrmu.
Zdroj: irecept.cz