Kamarádka, která měla 40 let byla štíhlá jako proutek. Když jsem se jí zeptala, jak to dělá, prozradila mi něco, co změnilo moje stravování navždy!

Není žádnou novinkou ani tajemstvím, že přibližně po třicítce se metabolické procesy u ženy začínají výrazně měnit. Naneštěstí pro nás, ne k lepšímu. Tělo začíná pracovat pomalu, spalování tuků není tak jednoduché jako bylo a kila začínají nelítostně přibývat. Ani se nenadějeme a ve čtyřiceti můžeme mít i o 10 % předchozí hmotnosti více. Našemu tělu a jídelníčku bychom tedy v tomto věku měli věnovat zvýšenou pozornost a řídit se několika základními pravidly. Na co si dávat pozor a čemu se vyvarovat se dozvíte v článku.

Reklama

[hana-code-insert name=’google‘ /]Už po třicítce v těle ženy dochází ke změně metabolických procesů, s čímž souvisí i nárůst hmotnosti. Dochází také k hormonálním změnám, které se mohou podepsat na kilech navíc. V čtyřicítce můžeme pozorovat ústup svalové hmoty, kterou začíná na mnoha kritických místech nahrazovat tuk. S přibývajícím časem si náhle uvědomíme, že jsme o pět až deset kilo těžší než v mládí a marně se snažíme kila shodit. Na naše tělo však v tomto věku už neplatí všeobecně zažitá pravidla, kvůli čemuž bychom ke své životosprávě a fungování měli přistupovat rozdílně.

Hubnutí je po čtyřicítce mnohem náročnější než ve dvacítce a i při úporné snaze shodit dvě až tři kila, se můžeme pořádně zapotit. Odborníci však nabízejí pár návodů, jak v tomto věku efektivně přistupovat k dietě.

Jak jíst po čtyřicítce?

Pro co nejlepší přehled o svém jídelníčku si své stravovací návyky zapisujte do sešitu. Dbejte o různorodost stravy a neustále se snažte o obměnu potravin. Vyhněte se častým opakováním ve Vašem menu.

Reklama

Je nesmírně důležité vědět, kolik kalorií za den přijmete. Počítejte si je a neklesejte pod 1500 kcal denně. Příliš nízký kalorický příjem umí být stejně škodlivý jako nadměrný počet kalorií.

Udělejte si seznam svých oblíbených, no „špatných“ potravin, které obsahují hodně jednoduchých sacharidů. Patří sem cukr, sladkosti, rafinovaná rýže, sladké pečivo, či slazené ovocné šťávy a jiné sladké nápoje. Škrtněte ze svého jídelníčku alespoň dva takové nežádoucí produkty.

Pokuste se nahradit plnotučné a kalorické produkty jejich nízkotučnou verzí. Vybírejte si však produkty, které nenahrazují tuk sacharidy! Vyměňte například majonézu za nízkotučnou omáčku nebo bílý jogurt.

Optimální strava pro ženy po čtyřicítce

Odborníci nabízejí cenné rady pro sestavení správného jídelníčku pro ženy po čtyřicítce. Pokud Vás trápí problematická oblast boků nebo rukou, kde si zvyknou kila přibývat nejčastěji, pokuste se stravovat následujícím způsobem. Nezapomínejte jíst často a v menších množstvích. Tělo si zvykne na pravidelný přísun potravy a díky tomu si nebude vytvářet tukové zásoby.

Snídaně: kvalitní žitný chléb se dvěma plátky sýra nebo dvěmi polévkovými lžícemi nízkotučného tvarohu, dopřát si můžete i kakao s náhradním sladidlem

Desátá: kaše z neloupané rýže nebo pohanky, k tomu čerstvý ovocný salát

Oběd: dušené maso nebo ryby se zeleninovým salátem

Svačina: salát z chřestu a zelí s olivovým olejem, malé množství sušeného ovoce

Večeře: dvě vařená vajíčka

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Nezapomeňte na dostatečný pitný režim, který je nesmírně důležitý. Ke svému tělu přistupujte s láskou a snažte se o harmonii duše i těla.

Netlačte na pilu a neočekávejte úžasné výsledky do pár dní. Mějte pozitivní přístup a zachovejte si trpělivost. I malými krůčky se dostanete k vytouženému cíli, který bude trvalý.

 

Reklama