Co připravit k snídani, když je obchod daleko a rozmrazené pečivo nikomu z rodiny nechutná? Možností je upéct výtečné domácí šneky, které si zamiluje úplně každý. Sladké domácí pečivo je výtečnou volbou pro ty, co nemají pekárnu pár kroků od domu, ale také pro ty, co chtějí ušetřit nemalé peníze. Rohlíky, housky, loupáky nebo koláčky totiž stojí majlant, oproti tomu domácí jsou levnější, k tomu ještě chutnější. Těsto navíc vydrží v chladničce po celý týden, čerstvé mohou být k snídani každodenně!
Ingredience:
Co budete na přípravu domácích bulek v podobě šneků potřebovat? Připravte si:
- hladká mouka – 650 g
- sušené droždí – 11 g (příp. čerstvé droždí – 33 g)
- máslo – 200 g
- mléko – 250 ml
- vejce – 2 ks
- cukr – 100 g
- sůl – lžíce
Postup přípravy
Čím začít? Vyjmutím másla z chladničky. Poté nalijte mléko do kastrůlku a dejte ohřát na sporák, mléko by mělo být horké, ale nesmí se vařit. Přisypejte do něj sůl a cukr a za stálého míchání nechte rozpustit. Do směsi rozklepněte vajíčka a přidejte máslo, vše se musí dobře promíchat a odložte hrnec stranou.
Prosátou mouku smíchejte se sušeným droždím, následně mouku vsypejte do připravené tekuté směsi.
Začněte hníst, můžete použít také hnětacího robota nebo mixér, ale můžete těsto připravit ručně. Asi po 15 minutách hnětení je těsto připravené, vytvořte kouli.
Tu uložte do sáčku nebo potravinové folie a vložte do chladničky na noc.
Ráno vyjměte těsto, oddělte část a vyválejte na tenké proužky na pomoučněné pracovní desce. Můžete posypat rozinkami a pruh těsta zabalte do podoby šneka.
Položte na plech vyložený pečicím papírem.
Nechte přikryté utěrkou asi hodinu kynout, na konec potřete rozšlehaným žloutkem s kapkou mléka a vložte do trouby předehřáté na 180 °C, pečte asi 30 minut.
Zdroj: grazynkagotuje.pl