Klasická ovocná bublanina potěší celou rodinu

Bublanina nebo buchta s ovocem je skvělou možností, jak zpracovat čerstvé ovoce a pochutnat si na domácím dezertu. Jemné těsto s ovocem připravíte velmi rychle a buchtu budete mít hotovou, než řeknete švec. Proto se skvěle hodí na rušné letní dny, kdy potřebujete připravit něco velmi rychle, levně a pro větší množství lidí. Tento recept vám k tomu poslouží dokonale.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na bublaninu s ovocem nepotřebujete nic zvláštního. Základem je čerstvé ovoce, které máte zrovna po ruce. My jsme použili jahody, ale stejně dobře budou fungovat také maliny nebo borůvky. S borůvkami bude výsledek kyselejší, takže možná budete potřebovat trochu více cukru. Všechny ingredience pro tento dezert musí mít pokojovou teplotu. Na výrobu potřebujete:

  • pšeničná mouka – 1 hrnek,
  • bramborová mouka – 1 hrnek,
  • cukr – ¾ hrnku,
  • vejce – 5 ks,
  • olej – 1 hrnek,
  • prášek do pečiva – 1 lžička,
  • vanilkový extrakt – pár kapek,
  • ovoce (např. jahody) – 500 gramů.

Pracovní postup

Na přípravu je ideální forma o rozměru 24×24 cm. Do mísy rozklepněte vejce a přidejte cukr. Tuto směs vyšlehejte mixérem, dokud nezískáte bílou a lehkou pěnu. Přidejte olej a vanilkový extrakt. Krátce promíchejte. Přidejte mouku s práškem do pečiva a znovu krátce promíchejte. Nesmíte těsto přemíchat. Jde jen o to, aby se suroviny spojily. Přešlehané těsto bude mít jinou konzistenci a může se stát, že nebude ani tak dobré. Proto si na to dávejte pozor.

Těsto nalijte do pečicí formy vyložené pečicím papírem. Jahody lehce zasypte bramborovou moukou a rozložte je na vršek tohoto dezertu. Jemně na ně zatlačte, aby se trochu propadly do těsta. Jestli máte jahody velké, nezapomeňte je nakrájet na menší kousky. Vložte formu do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte po dobu 45 minut. Po upečení vyzkoušejte špejlí, jestli je těsto hotové. Nechte bublaninu vychladnout a zasypte ji moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Reklama