Krásný dezert s ořechy, mákem a jablky na sváteční stůl

Milujete dobrou náplň v dezertu? Připravte si buchtu, ve které budou hned tři náplně. Výroba není vůbec náročná a pochutnáte si všichni. Navíc se tento dezert skvěle hodí na svátky, protože podpoří vánoční atmosféru.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na výrobu samozřejmě potřebujete poměrně dost surovin, protože se jedná o dezert se třemi náplněmi. Nemusíte se ničeho obávat, protože výroba každého z prvků je velmi jednoduchá. A nakonec jen dáte všechno dohromady. Na těsto potřebujete:

  • droždí – 1 dkg,
  • mouka – 50 dkg,
  • máslo – 25 dkg,
  • moučkový cukr – 20 dkg,
  • bílé víno – ½ dl,
  • vaječné žloutky – 2 ks,
  • vejce na pomazání – 1 ks.

Na jablečnou náplň:

  • strouhané jablko – 25 dkg,
  • nasekané vlašské ořechy – 5 dkg,
  • rozinky – 5 dkg,
  • cukr – 5 dkg,
  • mletá skořice – 1 lžička.

Na ořechovou náplň:

Reklama
  • cukr – 6 dkg,
  • mleté vlašské ořechy – 10 dkg,
  • strouhaná citronová kůra – 1 lžička,
  • mletá skořice – 1 lžička,
  • rozinky – 2 dkg,
  • mleté sušenky – 2 dkg,
  • med – 2 dkg.

Na makovou náplň:

  • cukr – 6 dkg,
  • mák – 10 dkg,
  • skořice – 1 lžička,
  • strouhaná citronová kůra – 1 lžička,
  • rozinky – 2 dkg,
  • mleté sušenky – 2 dkg,
  • med – 2 dkg.

Pracovní postup

Připravte si pekáč o velikosti 20×30 cm vyložený pečicím papírem. Rozpusťte droždí v trošce vlažné vody a nechte ho vzejít. Smíchejte mouku s máslem. Přidejte cukr, droždí, víno, žloutky, špetku soli a důkladně promíchejte. Těsto rozdělte na 5 stejných dílů, zakryjte utěrkou a vložte na 30 minut do lednice. Na jablečnou směs oloupejte a nastrouhejte jablka, smíchejte s ořechy, rozinkami, cukrem a skořicí.

Na ořechovou směs svařte cukr s půl hrnkem vody, přidejte mleté vlašské ořechy, citronovou kůru, mletou skořici, rozinky, strouhanku ze sušenek a med. Stejným způsobem připravte také makovou náplň. Odložené těsto rozválejte na 5 stejných plátů. Vždy potřete těsto jednou náplní a zakryjte dalším plátem těsta. Naneste ořechovou, makovou, jablečnou směs a nakonec povidla. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě dozlatova. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: tudasfaja.com

Reklama