Nechcete neustále kupovat sušenky v obchodě? Naučte se pár receptů na jejich domácí varianty. Nejen, že jsou mnohem chutnější, ale také mnohem levnější. Tento recept navíc můžete klidně využít také jako cukroví během svátečních dnů. Jestli máte rádi sušenky lepené krémem, zkuste tento jedinečný recept.
Co budete potřebovat?
Na těsto postačí jen základní suroviny, které máte neustále doma. A ani na krém nemusíte mít žádné šílené ingredience. Výsledek chutná úžasně a na výrobě není nic těžkého. Hodně lidí si myslí, že jsou domácí sušenky velmi pracné, ale není to pravda. Na výrobu těsta u těchto sušenek potřebujete:
- máslo (měkké) – 250 gramů,
- cukr krystal – 1/3 hrnku,
- tekutý med – 1/3 hrnku,
- vanilkový extrakt – 1 lžička,
- mouka na koláč – 1 ¾ hrnku,
- prášek do pečiva – ½ lžičky,
- bramborový škrob – 1/3 hrnku,
- sůl – špetka.
Na krém:
- smetana ke šlehání (30%) – 250 ml,
- cukr krystal – 1/3 hrnku,
- mascarpone – 200 gramů,
- bílá čokoláda – 120 gramů,
- citronová šťáva – 2 lžíce,
- rum – 1 lžička.
Pracovní postup
Vyšlehejte máslo a poté přidejte cukr. Znovu směs prošlehejte, dokud nezískáte světlou směs. Přidejte vanilkový extrakt, tekutý med a promíchejte. Do čisté mísy prosejte do mísy mouku s práškem do pečiva a solí. Poté spojte obě směsi dohromady. Vypracujte pevné těsto a zabalte ho do potravinářské fólie. Poté ho nechte 10-15 minut odpočívat, protože jinak bude příliš tvrdé. Pracovní desku zasypte moukou a z těsta vytvořte tenký váleček. Ostrým nožem ho rozdělte asi na 28 kousků.
Ruce si navlhčete olejem nebo vodou a z každého kousku vytvarujte kuličku. Všechny rozložte na plech vyložený pečicím papírem a lehce je přitlačte vidličkou. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte sušenky 15 minut. Na krém vyšlehejte smetanu do tuhého stavu, přidejte mascarpone, citronovou šťávu, rum a promíchejte. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte vychladnout. Poté ji spojte s krémem, dejte do cukrářského sáčku a spojte s ním vychladlé sušenky. Dobrou chuť!
Zdroj: kulinarnyblogsamanthy.com