Krémový koláč. Piškotové těsto, jemný ořechovo-vanilkový krém a na vrch šlehačka. Všechny mlsné jazýčky si přijdou na své!

 

Před lety byl jedním z nejpopulárnějších receptů v dámském žurnálu, ale pak se po něm slehla zem. Piškotový koláč s ořechovým krémem je klasika, kterou musíte udělat alespoň jednou za život.

Reklama

Bude Vám vděčná celá rodina, protože jeho chuť se nedá s ničím zaměnit. Lehoučké těsto a fantastický krém si Vás zcela podmaní.

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 8 dkg krystalového cukru
  • 10 dkg mletých vlašských ořechů
  • 10 dkg rozdrcených piškotů
  • 5 bílků
  • 2 žloutky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 PL slunečnicového oleje

Na krém:

Reklama
  • 3 žloutky
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 5 PL krystalového cukru
  • 6 dl mléka
  • 10 g másla
  • 100 ml moučkového cukru
  • 300 ml smetany

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Jak na to?

Nejprve si připravíme krém. V 4 dl mléka si uvaříme pudink s cukrem. V misce si vyšleháme žloutky s práškovým cukrem do pěny, přidáme puding a za stálého míchání pomalu přiléváme i zbývající mléko. Přeneseme opět na oheň a mícháme dokud směs celkem nezhoustne. Pak odstavíme a necháme vychladnout.

Máslo a moučkový cukr vyšleháme do pěny a přidáme k ochlazení pudinku. Vyšleháme si hustou šlehačku a necháme ji zchladit do chladničky.

Nyní si připravíme těsto. Bílky vyšleháme s cukrem do tvrdé pěny. V jiné misce si smícháme žloutky a olej. Přidáme ořechy, piškoty a prášek do pečiva, a dobře promícháme. Potom přidáme i bílky a promícháme už jen vařečkou.

Pekáč s velikostí přibližně 40×30 cm si vyložíme pečícím papírem a vylijeme do něj těsto. Dáme péct na 8-10 minut do trouby předehřáté na 170 stupňů a pak necháme vychladnout.

Po vyjmutí z plechu si těsto přeřízneme na polovinu, aby nám vznikly dvě menší části. Na jednu část těsta naneseme krém a přikryjeme ho druhou částí těsta. Navrch dáme šlehačku, kterou ozdobíme čokoládovými hoblinami. Přejeme dobrou chuť!

Reklama