Nechcete jíst klasické klobásy nebo salámy? Připravte si domácí kuřecí salám. Chutná skvěle, je velmi jemný a připravíte ho snadno z celého kuřete. Budete velmi překvapení, jak jednoduchý je celý postup a jak málo ingrediencí potřebujete. Jakmile salám jednou ochutnáte, už nikdy nebudete chtít nic jiného. A máte jistotu, že jíte zcela přírodní produkt z masa bez přidání jakékoli chemie.
Co budete potřebovat?
Kupované klobásy a salámy obsahují mnoho chemických látek, které zaručeně nechcete jíst. Místo toho si připravte vlastní produkt z kuřete, na kterém si všichni pochutnají. Nemusíte používat nutně bio maso, ale pochopitelně vám nic nebrání. U bio nebo domácího kuřete si užijete mnohem lepší chuť a vůni. A nezapomeňte si připravit vhodnou lahev pro výrobu. Na kuřecí salám potřebujete:
- celé kuře – 2 kg,
- mrkev – 1 ks,
- cibule – 1 ks,
- bobkový list – 1 ks,
- nové koření – 3-4 kuličky,
- instantní želatina – 25 gramů,
- červená řepa – kousek,
- sůl – podle chuti,
- sladká paprika – podle chuti,
- česnek – 2 stroužky,
- plastová lahev – 1 1/2 litru.
Pracovní postup
Celé kuře vložte do velkého hrnce a lijte ho vodou. Vařte kuře na mírném ohni, dokud nebude hotové. Asi 20-30 minut před koncem vaření přidejte do hrnce mrkev, cibuli, bobkový list a nové koření. Celkově byste měli kuře vařit po dobu hodiny až hodiny a půl. Maso musí jít velmi snadno od kosti. Vývar ihned nevylévejte a nechte si 300 ml vývaru na později. Poté můžete kuře scedit a nechat vychladnout. Do vývaru přidejte instantní želatinu, promíchejte a počkejte, dokud nenabobtná.
Až bude kuře vychladlé, oddělte maso od kostí. Nezapomeňte maso také natrhat nebo nakrájet na menší kousky. Pro lepší barvu je dobré použít trochu červené řepy. Nastrouhejte ji a vymačkejte z ní šťávu. Kuřecí maso vložte do hluboké nádoby, přidejte vývar s želatinou, sůl, sladkou papriku, česnek (nakrájený na kousky) a šťávu z červené řepy. Vše rozmixujte tyčovým mixérem. Láhev důkladně umyjte a odřízněte hrdlo. Masovou pastu nalijte do láhve, zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici minimálně 3 hodiny. Dobrou chuť!
Zdroj: plyashka.com