Jestliže máte na své zahradě okurky, určitě už máte vyzkoušená hnojiva z obchodu. Jestli chcete mít bohatou úrodu, rozhodně se vyplatí mít domácí hnojiva, která neobsahují zbytečnou chemii a nepoškodí tak ani životní prostředí. Sami doma si je snadno připravíte a můžete k tomu využít nejen zbytky potravin, ale také suroviny, které máte doma.
Hodit se bude droždí nebo cibule
Droždí patří mezi suroviny, které se používají především při pečení pečiva. Můžete ho ale také využít jako hnojivo nejen pro rostliny, které máte na zahradě, ale také na okrasné květiny. Stačí rozpustit jednu kostku v deseti litrech vody a nechat tři dny stát. Hnojit rostliny pak můžete dvakrát nebo třikrát během celé sezony. Popel zase obsahuje látky, které potřebují hlavně okurky. Dvě lžíce popela smíchejte s litrem vody a nechte odstát.
Jako hnojivo poslouží také bochník chleba nebo slepičí trus. Bochník stačí namočit na celou noc do vody, ráno ho ještě smíchat s deseti mililitry jódu a zředit vodou. Bochníkové hnojivo můžete postříkat na listy. Slepičí trus zase obsahuje minerály, které rostliny potřebují ke svému růstu. Trus také zřeďte s vodou a používejte ho asi třikrát za sezonu.
Cibule se hodí nejen do kuchyně
Cibulové hnojivo můžete použít nejen na kořeny, ale také a listy. Použijte slupky z několika cibulí, kteří zalijte pěti litry teplé vody. Dejte na teplé místo odstát a přefiltrujte. Hnojivo pak můžete použít nejen na okurky, ale také na další druhy zeleniny. Ochráníte je před škůdci a také je podpoříte v růstu.
Jestli budete hnojiva používat přímo na listy, jednejte tak ráno, protože voda na rostlinách může podpořit vznik plísní. Nezapomínejte na péči o rostliny jako takovou, je nutné jim dopřát kvalitní půdu a také zálivku. Plody okurek nebo rajčat sklízejte ihned, protož jedině tak bude mít rostlina čas, aby vznikly další.
Zdroj: irecept.cz