Milujete sladké a tak si často připravujete různé domácí dezerty a podobné pokrmy, které chutnají jak celé rodině, tak i návštěvám, které k vám mohou zavítat? Pokud ano, je ideální čas naučit se novinku, kterou si zamiluje jak vaše rodina, tak si ji rozhodně zamiluje i jakákoliv návštěva. Onou zajímavou a unikátní novinkou je banánový dort, který nadchne i tím, že je celkem jednoduchý na přípravu.
Lehký recept s přípravou do 30 minut
Že se opravdu jedná o dezert, který je jednoduchý na přípravu, to jasně dokládá fakt, že tento banánový dort je možné mít připravený i do 30 minut. To je dobrá zpráva pro toho, koho jenom honí mlsná a má na něco chuť, stejně jako jde o velmi dobrou zprávu pro toho, kdo se dozvěděl o návštěvě a tak pro ni aktuálně připravuje vhodné pohoštění.
Banány jsou dostupné všude
Na tomto receptu zaujme i fakt, že jeho suroviny jsou jednoduše a snadno dostupné. Máme na mysli především banány. Ovoce, na které se dříve stály fronty, dnes doslova padají z regálů v supermarketech, ale i malých obchodech. A to 365 dní v roce. Na tento dort tak můžete mít chuť kdykoliv a zároveň budete mít jistotu také v tom, že si ho budete moci hned připravit.
Co budete potřebovat?
Dost bylo obecných informací o tom, jak je banánový dort dobrý a jak je také snadný na přípravu. O tom není problém se také reálně přesvědčit. Pokud se podíváme na ingredience, tak jich není nijak výrazně moc a také se jedná o věci, která se dají jednoduše a téměř kdekoliv koupit. Jako základ je třeba pořídit:
- 45 gramů polohrubé mouky
- 150 gramů cukru
- 480 mililitrů mléka
- 3 žloutky
- 1 vanilkový korpus
- 2 – 4 banány
Tolik k základním ingrediencím, které jsou nezbytně potřeba k tomu, aby banánový dort vůbec vznikl. Kromě daných ingrediencí je dále třeba zajistit další, které se podepíší na jeho výsledné velmi dobré chuti. Jde o špetku soli, ale také o trochu másla a také vanilkové aroma. Tato kombinace zajistí, že dort bude opravdu dokonalý.
Začínáme s přípravou
Co je nutné jako první? Připravit si vanilkový korpus. Výhodou je, že už je téměř hotový. A tak ho stačí vyndat z obalu, několikrát propíchnout vidličkou a vložit do trouby, která je vyhřátá na 180 stupňů. Zde by měl být do té doby, než bude upečen takzvaně do zlatova.
Mezi tím je třeba smíchat si v klasickém hrnci mléko s cukrem a trochou soli. Tato směs bude následně pomalu ohřívána. Jakmile dojde k bodu varu, je třeba teplotu stáhnout a nechat jenom lehce, zhruba po dobu 2 minut velmi pomalu táhnout.
Vytvoření směsi
Jakmile je směs prohřátá, je ideální čas na další postup. Ten souvisí s tím, že se přidají vaječné žloutky. Opět se dá hrnec na sporák a pomalu se ohřívá. Během této doby je třeba neustále míchat a hlídat teplotu, aby byla lehce pod bodem varu. V tuto chvíli je také třeba přidat vanilkové aroma. Vše se ohřívá do té doby, než bude směs hladká a táhlá. Tedy dokud nebude vypadat jako puding, jelikož právě tento postup je spojený s jeho přípravou, když nechcete používat běžný sáček.
Dokončete dort
Jak? Začněte banány, které oloupete a potom nakrájíte na kolečka. Ta postupně vyskládáte na již hotový a upečený vanilkový korpus. Jakmile je i toto připraveno, nalijete na banány připravenou pudinkovou směs. Vše následně opět přijde do trouby, kde se bude dort péci zhruba 15 minut opět na 180 stupňů. Potom vyndáte, dáte do chladu a následně můžete tuto pochoutku začít servírovat. Uvidíte, že jakmile ji dáte na stůl, jenom se po ní zapráší. Poklud chcete servírování něčím vylepšit, tak není problémem posypat banánový dort cukrem nebo kakaem, přelít ho javorovým sirupem, nebo můžete také využít šlehačky, která se k němu velmi dobře také hodí.