Asi každá z nás má několik ověřených receptů, jejichž součástí jsou vařené, pečené nebo smažené brambory. Mnozí mají v oblibě i plněné nebo, právě naopak, jako chutnou náplň rozličných pokrmů. Jsou velmi vděčnou surovinou, se kterou se v kuchyni dá doslova kouzlit, i když doma nemáme zrovna nejlepší výběr potravin. Jedním ze skvělých tipů, jak si připravit brambory je i recept na bramborové knedlíky, které zachutnají úplně každému.
Knedlíky připravené ze speciální bramborové kaše jsou velmi chutnou obměnou tradičního obědu nebo syté večeře. Pokud máte navíc brambory na pyré z posledního oběda, neváhejte je přimíchat a vytvořte si fajnové domácí knedlíčky, které Vám zaručeně zachutnají. Příprava je skutečně velmi jednoduchá a nevyžaduje mnoho surovin.
Co budete potřebovat?
- 4 ks brambor
- 1 čl soli
- 200 g hladké mouky
- 5 polévkových lžic slunečnicového oleje
- 1 cibuli
- 150 g žampionů
- pepř dle chuti
Jak na to?
Brambory ve slupce si uvaříme v osolené vodě. Následně je očistíme od slupky a umístíme do mísy, kde je rozmačkáme. Přidáme čajovou lžičku soli, trošku pepře a 3 lžíce slunečnicového oleje a vše dobře promícháme.
Postupně přidáváme mouku a začínáme mísit těsto. Množství mouky se může lišit v závislosti na velikosti a kvalitě brambor. Vytvoříme těsto, které by se nemělo lepit na ruce.
Připravené bramborové těsto rozdělíme na 3 až 4 části, z nichž následně vytvoříme jakési válečky. Ty nakrájíme na kousky, které mají tloušťku přibližně 3 cm. Každý kousek mírně stlačíme prstem v jeho středu.
Nyní si připravíme hrnec s vodou, kterou mírně osolíme a přivedeme do varu. Následně do ní vložíme připravené bramborové knedlíky a během vaření občas zamícháme. Knedlíčky by se měly vařit přibližně 10 minut. Jakmile vyplavou na hladinu, můžeme je vybrat naběračkou.
Na pánvi si rozehřejeme zbylé 2 lžíce slunečnicového oleje. Cibuli a žampiony si nakrájíme nadrobno. Nejprve chvíli orestujeme cibuli a pak přidáme krájené žampiony. Smažíme do zlatova.
Houby na cibulce servírujeme na bramborových knedlících.
Náš tip!
Knedlíčky můžete podávat i s trochou zakysané smetany, posypané pažitkou. Pokud jste milovníci česneku, klidně ho přidejte k žampionům během pražení.
Dobrou chuť!