Lenivé bramborové knedlíčky: Brambory uvařila ve šlupce a rozmačkala je vidličkou. Z nelepivého těsta vytvořila ty nejchutnější knedlíčky pod sluncem!

Asi každá z nás má několik ověřených receptů, jejichž součástí jsou vařené, pečené nebo smažené brambory. Mnozí mají v oblibě i plněné nebo, právě naopak, jako chutnou náplň rozličných pokrmů. Jsou velmi vděčnou surovinou, se kterou se v kuchyni dá doslova kouzlit, i když doma nemáme zrovna nejlepší výběr potravin. Jedním ze skvělých tipů, jak si připravit brambory je i recept na bramborové knedlíky, které zachutnají úplně každému.

Reklama

Knedlíky připravené ze speciální bramborové kaše jsou velmi chutnou obměnou tradičního obědu nebo syté večeře. Pokud máte navíc brambory na pyré z posledního oběda, neváhejte je přimíchat a vytvořte si fajnové domácí knedlíčky, které Vám zaručeně zachutnají. Příprava je skutečně velmi jednoduchá a nevyžaduje mnoho surovin.

Co budete potřebovat?

  • 4 ks brambor
  • 1 čl soli
  • 200 g hladké mouky
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 1 cibuli
  • 150 g žampionů
  • pepř dle chuti

Jak na to?

Brambory ve slupce si uvaříme v osolené vodě. Následně je očistíme od slupky a umístíme do mísy, kde je rozmačkáme. Přidáme čajovou lžičku soli, trošku pepře a 3 lžíce slunečnicového oleje a vše dobře promícháme.

Reklama

Postupně přidáváme mouku a začínáme mísit těsto. Množství mouky se může lišit v závislosti na velikosti a kvalitě brambor. Vytvoříme těsto, které by se nemělo lepit na ruce.

Připravené bramborové těsto rozdělíme na 3 až 4 části, z nichž následně vytvoříme jakési válečky. Ty nakrájíme na kousky, které mají tloušťku přibližně 3 cm. Každý kousek mírně stlačíme prstem v jeho středu.

Nyní si připravíme hrnec s vodou, kterou mírně osolíme a přivedeme do varu. Následně do ní vložíme připravené bramborové knedlíky a během vaření občas zamícháme. Knedlíčky by se měly vařit přibližně 10 minut. Jakmile vyplavou na hladinu, můžeme je vybrat naběračkou.

Na pánvi si rozehřejeme zbylé 2 lžíce slunečnicového oleje. Cibuli a žampiony si nakrájíme nadrobno. Nejprve chvíli orestujeme cibuli a pak přidáme krájené žampiony. Smažíme do zlatova.

Houby na cibulce servírujeme na bramborových knedlících.

Náš tip!

Knedlíčky můžete podávat i s trochou zakysané smetany, posypané pažitkou. Pokud jste milovníci česneku, klidně ho přidejte k žampionům během pražení.

Dobrou chuť!

Reklama