Patříte mezi lidi, co se bez bylinek neobejdou? Nezáleží na tom zda je pěstujete za účelem léčby, nebo Vám slouží jako přísady do Vaší kuchyně a nebo prostě pro krásu a tu skvělou vůni. Měli by jste ale vědět, jak je sbírat a jak je správně uchovat. Máme pro Vás pár pravidel, které Vám zaručí skvělý výsledek.
1. Pravidlo jedné třetiny
Jednoduché pravidlo, které Vám zaručí, že bylinky znovu porostou, pokud nenasbíráte víc jak 1 třetinu. Zůstane jim tak dostatek lístků pro získávání důležitých živin. Vyjímkou je pažitka, která rychleji poroste pokud zastřihnete na výšku 1 až 2 cm od květináče.
2. Kdy začít sbírat?
Každá bylinka je svým způsobem vyjímečná a proto je to u každé jinak. Ukážeme Vám ty nejběžnější.
Bazalka – po dosáhnutí výšky 15 – 20 cm.
Pažitka – jakmile je dostatečně silná
Koriandr – stonky dosahují 20 -30 cm
Levandule – jakmile bude rozkvetlá, je čas sbírat
Oregano – výhonky můžete začít sbírat, pokud jsou 12 cm dlouhé
Petržel – kdykoliv po dozrátí listů
Šalvěj – v prvním roce sbírání jen v malém množství. 2 a 3 můžete kolik jen chcete.
3. Jak sbírat bylinky?
Každý druh bylinky referuje odlišný způsob zacházení. Listnaté bylinky, jako je bazalka sbíráme celé vrchy, které odtrhneme i s lity. Bylinky s dlouhými stonky, jako je petržel, koriandr nebo levandule, stříháme ve výšce 2 cm od země. Bylinky jako je například šalvěj, tymián nebo oregano sbírejte po jednotlivých listech.[hana-code-insert name=’google‘ /]
4. Květ, semínka nebo listy
Každý z nás sbírá bylinky na různé účely. Například levandule je pěstována kvůli květům a vůni. Je nejsilnější těsně před rozkvetením, proto by se měli sbírat právě v tento moment. Z bazalky dostaneme více listů, pokud odtrhne pupeny květů.
Oregano, tymián a máta, nejlepší období pro sběr je před kvetením, jelikož jejich vůně je nejsilnější. Semínka jsou výborná na rozmnožování ( koriandr, petržel, bazalka, oregano )
5. Sbírejte výhonky
Nejlepší způsob na rozmnožení bazalky, rozmarýnu a máty. Stačí Vám odtrhnout výhonek a odstranit všechny listy a ponechat pouze 2 těsně u vrcholu a položit do vody, kde se zakoření.
6. Vědět kdy přestat
Tymián a rozmarýn patří mezi odolné bylinky a můžete je sbírat v průběhu celého roku.
U některých bylin je potřeba pauza. Například šalvěj a máta je dobré sbírat 2 měsíce před tím, než přijdou mrazy.
7. Sušení bylinek
Sušení patří mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější způsoby. Vyplatí se to tak u bylinek s dřevitými stonky. Je to jednoduché, odřežte dlouhé stonky a vytvořte kytici, kterou zavěsíte hlavou dolů.
8.Olej a máslo
Někteří z Vás možná tento způsob neznají, ale bylinky je možné uchovat v olivovým oleji v podobě bylinkového másla. Tak se udrží barva a chuť bylinek.
9.Ocet
Stačí když bylinky vložíte do flašky a zalijete octem. Flašku pak uzavřete korkovou zátkou.
Nezapomeňte, že ocet sám o sobě je dost silný, proto se doporučuje koncentrát.
10. Zmražení bylinek
Některým bylinkám více prospěje zmražení než sušení. Máme pro Vás 3 metody.
1. Potřete listy jemně olejem a vložte do mikrotenového sáčku, který vložíte do mrazáku.
2. Bylinky si rozmixujte s trochou oleje, dokud nevznikne pasta. Zabalte do pečícího papíru a zamrazte.
3. Nakrájejte bylinky na drobno a vložte do nádoby na výrobu ledu. Pak jen zalijte vodou a dejte zmrazit.
11. Sůl a cukr
Sůl napomáhá zakonzervovat rozmarýn, majoránku a oregano. Do sklenice za zavaření střídavě vkládejte vrstvy soli a bylinek. U sladkých bylin jako je máta použijete cukr a postupujete stejně.