Maršálek, Absolonová a Slavíková prozradili recept na svoji vánočku! Který Vám bude chutnat nejlépe?

Vánoce jsou v české kultuře symbolem tradice a rodinného spojení. Mezi neodmyslitelnou součást svátečního stolu patří vánočka, která se stala oblíbeným pokrmem nejen v českých domácnostech, ale i v širším evropském kontextu. V následujících odstavcích se podíváme na recepty a tipy od známých osobností, jako jsou Josef Maršálek, Monika Absolonová, Mirka van Gils Slavíková a Tereza Bebarová kteří sdíleli své osvědčené postupy na výrobu této lahodné vánoční pochoutky

Reklama

Recept na vánočku podle Mirky van Gils Slavíkové

Mirka van Gils Slavíková, známá česká cukrářka, sdílí svůj oblíbený recept na vánočku, která je plná chutí a vůní. Její varianta obsahuje nejen tradiční ingredience, ale také zajímavé prvky, které ji odlišují od běžných receptů.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 250 g mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 8 g soli
  • 4 žloutky
  • 14 g sušeného droždí
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1/3 nastrouhaného muškátového oříšku
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • 100 g pražených lískových oříšků, drcených
  • 80 g plátkových mandlí
  • 300 g marcipánu
  • 1 vejce na potření

Postup

  1. Příprava těsta: Do prosáté mouky udělejte důlek a vlijte do něj vlažné mléko s rozmíchanými žloutky a droždím. Přidejte rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek vanilku a zaděláme těsto, které se nesmí lepit.  Nakonec zapracujeme rozinky a lískové oříšky.
  2. Kynutí: Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout. Během kynutí ho dvakrát srazte a nechte opět vykynout.
  3. Tvarování vánočky: Po třetím kynutí rozdělte těsto na 9 pramenů. Ze čtyř pramenů vytvořte základ vánočky. Z dalších tří pramenů vyválejte plátky, do kterých zabalíte marcipán. Zabalíme a zapleteme cop, který položíme na základ potřený vejcem. A ze zbylých dvou pramenů spleteme třetí část, kterou položíme na potřené střední patro.
  4. Pečení: Vánočku na třech místech křížem protneme špejlemi a necháme velmi dobře vykynout, poté ji potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými plátky a pečte v předehřáté troubě na 190 °C asi 10 minut, poté snižte teplotu na 175 °C a pečte celkem 40 minut.

Josef Maršálek a jeho vánočka

Josef Maršálek, uznávaný cukrář a porotce v populárním pořadu, sdílí svůj recept na vánočku, která je plná rozinek a má křupavou ořechovou vrstvu. Tento recept je ideální pro ty, kteří milují bohaté a výrazné chutě.

Reklama

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g mléka
  • 150 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g zlatých rozinek
  • 30 g žloutků (3-4 vajíčka)
  • 20 g droždí
  • 10 g vanilkového cukru
  • 5 g soli
  • 2 g muškátového oříšku
  • 1 g mletého anýzu
  • Kůra z 1 citronu

Ořechová poleva

  • 100 g bílků (3-4 vajíčka)
  • 60 g cukru moučka
  • 60 g jemně mletých ořechů
  • 1 g mleté skořice

Dokončení

  • 40 g vajec
  • 40 g celých blanšírovaných mandlí

Příprava

  1. Kynutí droždí: V mléce rozdrobte droždí, přidejte 100 g mouky a vanilkový cukr. Nechte vykynout asi hodinu.
  2. Těsto: Přidejte zbytek ingrediencí kromě másla a rozinek. Vypracujte hladké těsto, následně přidejte máslo a pokračujte v hnětení. Když těsto přestane lepit, je pevné, ale stále pružné. Přidejte do něj rozinky a jemně je zapracujte.
  3. Kynutí: Nechte těsto kynout při pokojové teplotě zakryté utěrkou asi hodinu, dokud se jeho objem nezvětší téměř třikrát.
  4. Tvarování a pečení: Rozválejte těsto do pramenů a spleťte do vánočky. Ořechovou polevu připravíte tak že smícháte všechny ingredience. Vznikne vám konzistentní pasta. Vánočku naaranžovanou na plechu nechte v pokojové teplotě ještě jednou dobře vykynout. Nakonec potřete opatrně vajíčkem a poté pastou. Pečte na 200 °C, poté snižte na 160 °C a pečte asi 30 minut.

Monika Absolonová a její vánočka

Monika Absolonová se také podělila o svůj recept na vánočku, která je oblíbená nejen v její rodině, ale i mezi jejími fanoušky. Tento recept je známý svou jednoduchostí a chutí.

Ingredience

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 kostky droždí
  • 265 g cukru krystal
  • 250 g másla
  • 6 vajec
  • Sůl
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 2 vanilkové cukry
  • Strouhaná kůra z ¼ citronu
  • Muškátový oříšek
  • 1 balení rozinek
  • 1 balení celých mandlí
  • 1 balení plátků mandlí
  • Rum

Příprava

  1. Den předem naložte rozinky a celé mandle do rumu.
  2. Kynutí droždí: Zahřejte mléko v kastrůlku, rozdrobte do něj droždí a přidejte lžíci cukru. Směs nechte vzejít.
  3. Těsto: Utřete změklé máslo s cukrem a žloutky, přidejte polovinu mouky, špetky soli, vanilkové cukry, nastrouhaný muškátový oříšek a citronovou kůru. Promíchejte a přilijte nakynuté droždí s mlékem. Postupně přisypávejte zbylou mouku a vypracujte hladké těsto. Nakonec přidejte scezené rozinky a nasekané mandle.
  4. Kynutí: Přikryté těsto nechte kynout na teplém místě alespoň dvě hodiny.
  5. Tvarování a pečení: Z vykynutého těsta vytvořte prameny a upleťte dvě vánočky. Nechte je na plechu s pečicím papírem dokynout. Potřete směsí z bílků a cukru a posypte plátky mandlí. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, poté teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 30–45 minut.

Tereza Bebarová a její vánočka

Tereza Bebarová se díky svému zájmu o pečení stala oblíbenou osobností na sociálních sítích. Její recept na vánočku je jednoduchý a přístupný pro každého, kdo si chce vyzkoušet tuto tradiční pochoutku.

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru
  • 150 g másla
  • 100 g zlatých rozinek
  • 30 g žloutků
  • 20 g droždí
  • 5 g soli
  • 2 g muškátového oříšku
  • 1 g mletého anýzu
  • Kůra z jednoho citronu

Příprava

  1. Kynutí droždí: Rozdrobte droždí do teplého mléka, přidejte 100 g mouky a vanilkový cukr. Přikryjte a nechte kynout asi hodinu.
  2. Těsto: K vzešlému kvásku přidejte zbylé suroviny kromě másla a rozinek. Vypracujte hladké těsto. Poté zapracujte změklé máslo a hněťte, dokud těsto nepřestane lepit. Na závěr jemně vmíchejte rozinky.
  3. Kynutí: Hotové těsto nechte kynout při pokojové teplotě asi hodinu.
  4. Tvarování a zdobení: Rozdělte těsto na prameny, spleťte vánočku a nechte ji dokynout. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi.
  5. Pečení: Předehřejte troubu na 200 °C. Vložte vánočku do trouby a okamžitě snižte teplotu na 160 °C. Pečte přibližně 30 minut. Před vytažením zkontrolujte špejlí, zda je vánočka propečená. Po vychladnutí ji lehce posypte moučkovým cukrem.

Zdroj: Blesk.cz

Reklama