Citronový dort může někomu připadat trochu zvláštní, protože dezerty mají být sladké a citron je kyselý. Pravdou je, že když propojíte sladké a kyselé tóny dohromady, získáte jedinečný a vynikající dezert pro běžné i slavnostní příležitosti. Dnešní dort je levný, snadný a připraví ho i naprostý začátečník. A navíc vypadá na talíři neodolatelně. Jestli máte doma dortovou formu, můžete se pustit do výroby a na konci si pochutnat na domácím citronovém dortu s kokosem.
Co budete potřebovat?
Na první pohled se zdá, že na tento recept potřebujete hodně surovin, ale nemusíte se ničeho obávat. Celkově se nejedná o drahý recept, i když některé dorty mohou být finančně náročné na přípravu. Naštěstí to vás u tohoto dezertu nečeká. A pracovní postup je stejně jednoduchý jako samotné ingredience, které máte zaručeně doma po ruce (možná kromě strouhaného kokosu). Připravte si vše, co potřebujete a pusťte se do toho! Na jemnou citronovou náplň musíte mít:
- vejce – 1 ks,
- cukr – 50 gramů,
- kukuřičný škrob – 40 gramů,
- citronová šťáva – z 1 citronu,
- citronová kůra – z 1 citronu,
- mléko – 300 ml.

Na těsto:
- vejce – 2 ks,
- cukr – 100 gramů,
- vanilkový cukr – 1 balíček,
- olej – 120 ml,
- mléko – 120 ml,
- hladká mouka – 220 gramů,
- prášek do pečiva – 15 gramů,
- rozpuštěné máslo na potření,
- strouhaný kokos na posypání.
Pracovní postup
V malém hrnci promíchejte vejce, cukr, vanilkový cukr, kukuřičný škrob, citronovou šťávu a kůru. Vše důkladně promíchejte a přidejte mléko. Znovu promíchejte a vařte na středním plameni za stálého míchání. Přiveďte směs k varu a vařte, dokud nezhoustne. Musíte získat strukturu pudinku. Hotovou směs odstavte ze sporáku a zakryjte potravinářskou fólií. Takto nechte pudinkovou směs vychladnout na pokojovou teplotu. Nyní máte hotovou náplň a můžete se pustit do těsta.

Ve větší míse smíchejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte také olej, mléko a vše krátce promíchejte. Do mokré směsi prosejte mouku s práškem do pečiva a velmi jemně promíchejte. Potřebujete získat homogenní těsto. Polovinu těsta nalijte do kulaté formy (průměr 20-22 cm) vyložené pečicím papírem. Troubu předehřejte na 200 stupňů a pečte po dobu 15 minut. Na upečený a stále teplý korpus naneste připravený citronový pudink.
Druhé pečení a dokončení dortu
Na pudink opatrně nalijte druhou polovinu připraveného těsta. Vraťte dort zpátky do trouby, snižte teplotu na 190 stupňů a pečte dalších 25 minut. Po druhém pečení potřete stále teplý dort rozpuštěným máslem a zasypte strouhaným kokosem. A kokosem rozhodně nemusíte šetřit. Před podáváním nechte dort vychladnout na pokojovou teplotu, aby pudink dobře ztuhnul. Vršek můžete ozdobit podle svého vkusu, ale kombinace citronových tónů s kokosem chutná nejlépe. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: ifunny.eu