Jestli máte nečekanou návštěvu a nemáte ji čím pohostit, budete muset jednat rychle. V takovém případě je dobré mít po ruce recept, ze kterého vznikne luxusní a sladký dezert, který bude chutnat každému. Navíc nebude trvat dlouho, než ho vyrobíte. Návštěva si mezitím může popovídat a společně si pak pochutnáte na roládě, který se nebude trhat a bude krásně vláčná.
Udělejte ze sebe skvělého hostitele
Abyste poctili návštěvu něčím dobrým, vyplatí se něco upéct, než skočit do obchodu pro polotovar. Vláčná a luxusní roláda s marmeládou může být skvělá volba pro ty, kdo mají rádi sladké, zároveň ale nemusí oříšky. Roládu si ale můžete ochutit podle sebe. Zjistíte ale, že stačí jen základní suroviny a z vašich rukou vznikne něco skvělého.
Vaječná roláda se skvěle roluje a hlavně se vůbec neláme. Budete se divit, jak snadno se bude rolovat a jak jednoduchá je vlastně její příprava. Dovnitř můžete dát jakoukoliv marmeládu, děti budou roládu milovat s čokoládovým krémem. Dovnitř ale můžete udělat téměř cokoliv, náplň jen nesmí být moc mokrá, aby se nevsákla do korpusu.
Co budete potřebovat k výrobě rolády?
Na roládu si připravte několik základních surovin:
- 5 vajec
- Lžičku soli
- 120 g cukru
- 90 g mouky
- 2 g prášku do pečiva
- 50 ml slunečnicového oleje
- 50 ml mléka
- Džem nebo krém podle vlastní chuti
Jak postupovat při výrobě rolády? Nejdříve oddělte žloutky od bílků, přidejte sůl a mixérem vyšlehejte do pěny. Přidejte 50 gramů cukru a šlehejte, hmota by měla nabýt na objemu.
Bílky vyšlehejte zvlášť do nadýchané pěny. Zbývající cukr si rozdělte na tři části a přidávejte k bílkům – nezapomínejte pořád šlehat.
Přidejte žloutky a pomocí stěrky promíchejte hmotu.
Do mísy zvlášť prosejte mouku i prášek do pečiva, smíchejte mléko a slunečnicový olej a k hotové směsi přidejte vaječnou směs.
Nakonec přidejte i zbytek těsta, které nalijte na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte na 170 stupňů asi půl hodiny. Horkou směs dejte na čistý papír, udělejte několik zářezů, potřete marmeládou a srolujte do válečku.
Nechte vychladnout a poté dejte do lednice.