Nemusíte se naučit, jak vařit cizí pochoutku, abyste diverzifikovali své denní menu. Jednoduší přístup je naučit se dělat nějakou pořádnou hustou polévku, tzv. „tukožroutskou“, která Vás výjimečně zasytí. Existují desítky variací a možností, jak a kterou polévku uvařit, vždy jde jen o to, jaké suroviny zvolíte dle Vašich chutí.
My Vám dnes přinášíme vskutku skvělý recept na sytou rajčatovou polévku, která Vás nejen pořádně zasytí, ale zároveň dodá Vašemu tělo potřené množství vitamínů. Můžete si být jistí, že s ní potěšíte celou svou rodinu, neboť nejde o běžný recept, ale vskutku jedinečný. Protože je polévka dochucená chilli papričkou má nejen šmrnc oproti té běžné rajské polévce, ale zároveň i říz, takže Vám vypálí z těla všechny možné bakterie a viry. Jste-li tedy milovníky rajské, pak Vám doporučujeme vyzkoušet tuto úžasnou variaci, která Vás jisto jistě nezklame!
[hana-code-insert name=’google‘ /]Rajčatová polévka okořeněná špetkou chilli!
Co budete potřebovat?
- 1500 g rajčat
- 400 g brambor
- 200 g mrkve
- 100 g cibule
- 60 g krutónů z bílého chleba
- 50 g stonku celeru
- 1 větvičku bazalky
- 1 PL olivového oleje
- 1 chilli papričku
- 1 žlutou papriku
- sůl a pepř dle chuti
Jak na to?
- Nejprve vezměte rajčata a na krátkou chvilku je vložte do vroucí vody. Proč? Protože Vám pak půjdou lehce oloupat ze šlupky. Oloupaná rajčata poté nakrájejte na poloviny a odstraňte semínka.
- Poté si opláchněte, očistětě a oloupejte zbytek zeleniny, papriky zatím nechte stranou. Veškerou ostatní zeleninu si nakrájejte na kostky a vložte ji do hrnce společně s rajčaty.
- Poté přidejte dva šálky vody, mírně osolte a přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, ztlumte teplotu na mírnou, přikryjte pokličkou a nechte vařit cca 30 minut.
- Teď přichází na řadu paprika, kterou si očistěte, vyjměte semena a jádro, a nakrájejte na malé kosky o velikosti cca 1 cm.
- Papriku si jemně osolte a umístěte společně s krutóny do pánve, kde vše společně osmažte.
- Nyní smíchejte polévku s paprikou a krutóny, a míchejte, dokud Vám nevznikne hladké pyré. Dle potřeby můžete použít tyčový mixér.
- [hana-code-insert name=’Dole‘ /]Teď přichází na řadu nejemno nasekaná chilli paprička, která dodá polévce dokonalý šmrnc a říz.
- Na závěr už jen stačí dochutit. Doporučujeme osolit a opepřit dle chuti a zakápnout olivovým olejem.
- Podávejte s čerstvou bazalkou, krutóny a kousky žlutého pepře.
Dobrou chuť přejeme!