Milujete čokoládu? V tom Vás podpoříme! Zde je 8 vědecky podložených důvodů, proč je čokoláda dobrá pro Vaše zdraví!

Nová studie naznačuje, že konzumace vysoce kvalitní čokolády, konkrétně tmavé (hořké) čokolády, Vám pomůže zůstat štíhlími. Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu zjistili, že lidé, kteří často jedí tmavou čokoládu, mají nižší index tělesné hmotnosti než lidé, kteří ne. Další důkazy naznačují, že tmavá čokoláda může také snížit riziko mrtvice, srdečních záchvatů a cukrovky.

Reklama

Kvalita je důležitá. Abyste dosáhli maximálního zdravotního přínosu, je nejlepší konzumovat minimálně zpracovanou čokoládu v čisté formě bez přísad, jako je kukuřičný sirup, hydrogenovaný olej a umělá barviva nebo příchutě. Hledejte čokolády s minimálním obsahem kakaa (nebo kokoa) 70 %!

[hana-code-insert name=’google‘ /]Zde je osm skvělých zdravotních přínosů konzumace čokolády!

1. Je plná živin

Kvalitní hořká čokoláda je bohatá na živiny. 100 gramů tmavé čokolády s 70 až 85 % kakaa obsahuje:

  • 11 gramů vlákniny,
  • 67 % RDA pro železo,
  • 58 % RDA pro hořčík,
  • 89 % RDA pro měď,
  • 98 % RDA pro mangan.

Má také dostatek draslíku, fosforu, zinku a selenu.

Reklama

2. Je nabitá antioxidanty

Gram za gramem, zejména tmavé čokolády, obsahuje ještě vyšší koncentraci antioxidantů než jablka, černý čaj a červené víno.

Antioxidanty z přírodních zdrojů, jako je kakao, působí proti poškození buněk, což vede k viditelným známkám stárnutí a riziku vývoje některých chronických a oslabujících nemocí, včetně Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci, podle Národního centra pro doplňkové a integrované zdraví.

3. Pomáhá chránit pokožku před UV zářením

Flavanoly, kterých horká čokoláda obsahuje spousty, mohou pomoci chránit pokožku před ultrafialovými paprsky (UV). Flavanol také zlepšuje prokrvení pokožky a pomáhá udržet ji hydratovanou. Ve 12týdenní studii publikované v časopise Journal of Cosmetic Dermatology 30 účastníků, kteří během této doby konzumovali hořkou čokoládu s vysokým obsahem flavanolů, vykazovali zvýšenou odolnost proti UV záření a to až o 200 %.

4. Zvyšuje inteligenci

[hana-code-insert name=’google‘ /]Vědci na univerzitě Johns Hopkins zjistili, že tmavá čokoláda kryje buňky v mozku, a v důsledku toho je chrání před poškozením způsobeným mrtvicí. Epicatechin, sloučenina nacházející se v čokoládě, významně snížuje poškození mozku u myší, které utrpěly mrtvici. Vědci z Kalifornského institutu Salk také zjistili, že epikatechin zlepšuje vzpomínky myší.

5. Pomáhá urychlit ztrátu hmotnosti

Flavonoidy v tmavé čokoládě pomáhají snižovat rezistenci na inzulín a zabraňují výkyvům v hladině krevního cukru, který zabraňuje přejídání. Tmavá čokoláda má také působivý vliv na to, jak tělo synerguje mastné kyseliny. Takto hořká čokoláda snižuje trávení a absorpci sacharidů a zvyšuje pocit plnosti.

6. Zlepšuje Vaši náladu

Ukázalo se, že tmavá čokoláda obsahuje PEA, stejnou chemickou látku, která se uvolňuje, když se zamilujeme. Navíc tmavá čokoláda stimuluje uvolňování endorfinů, hormonů, které přivozují pocity štěstí.

7. Zlepšuje zdraví srdce

Ve studii, které se zúčastnilo 470 starších mužů, bylo zjištěno, že kakao snižuje riziko kardiovaskulární smrti až o neuvěřitelných 50 % v průběhu 15 let.

Nicméně, další studie zveřejněná v Journal of Clinical Nutrition zjistila, že konzumace kakaa, zejména tmavé čokolády bohaté na flavonoidy, 5x týdně snižuje riziko srdečních onemocnění až o 57 %.

8. Zabraňuje vzniku cukrovky

Výzkumníci v Itálii zjistili, že flavanoly v kakaovém produktu mohou zlepšit citlivost na inzulín nebo procesy těla, které jsou nezbytné k přeměně glukózy (cukru) na energii.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Další studie z roku 2017 zveřejněná v časopise European Journal of Clinical Nutrition zjistila, že u žen, které konzumovaly průměrné množství čokolády pravidelně, byla ve skutečnosti menší pravděpodobnost vzniku cukrovky typu 2 než u žen, které jí čokoládu méně než jednou za měsíc.

Reklama