Možná jste se do dnešního dne spoléhali na mražené hranolky z obchoďáku, které pro případ nouze čekají na dně vašeho mrazáku. Nedali byste si ale raději něco originálnějšího, chutnějšího… a hlavně domácího? Pokud jste odpověděli ano, jste na nejlepší cestě k přípravě bezkonkurenčních a originálních sýrových hranolek, kterými oslníte každého strávníka. Skvěle se hodí i k televizi místo chipsů nebo na posezení s přáteli, kteří vás určitě budou prosit o recept. Už máte chuť? Jdeme na to!
Lahodné spojení brambor a sýra si vás získá
Pro přípravu jednoho plechu sýrových hranolků budeme potřebovat:
- 150 g oloupaných brambor
- 50 g bramborového škrobu
- 100 gramů hladké mouky
- 20 ml extra panenského olivového oleje
- 60 g sýra pecorino
- 60 g parmezánu
- půl sáčku sušených kvasnic
- 1 čajovou lžičku soli
- 1 čajovou lžičku cukru
- 2 lžíce vody
Nejprve brambory uvaříme do měkka. Až trochu vychladnou, rozmačkáme je lisem na brambory, aby vzniklo pyré. Pokud lis nevlastníte, můžete brambory jednoduše rozšťouchat najemno. Do pyré přidáme bramborový škrob, mouku a vodu. Promícháme a přisypeme sůl, cukr, droždí a všechen sýr. Následně přidáme olej a vypracujeme lepivé těsto. To přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme 30 minut odpočinout.
Těsto máme hotové, můžeme se pustit do přípravy na pečení
Nachystáme si plech s pečicím papírem. Navlhčenýma nebo pomoučněnýma rukama válíme z těsta válečky a trháme z nich asi pěticentimetrové kousky, které skládáme na plech. Nesnažte se o symetrii, stačí, když budou přibližně stejně dlouhé. Připravené „hranolky“ můžeme pokapat olejem nebo posypat dalším sýrem. Pečeme v troubě na 200 °C po dobu přibližně 15 až 20 minut. Po vyjmutí z trouby ihned podáváme. Pravděpodobně vám nic nezbude, ale kdyby náhodou ano, hranolky se dají znovu rozehřát v troubě nebo mikrovlnce. Dobrou chuť!