Dáváte si v restauraci rádi smažená křidýlka? Leckde vám je přinesou v košíku nebo na bytelném dřevěném prkénku, s pečivem a různými dipy a také se zeleninou. Pokud si je vychutnáváte ve fastfoodech, nejčastěji se servírují s hranolky, omáčkou podle chuti a nápojem dle vlastního výběru.
Co však udělat v případě, že jsou restaurace zavřené nebo k vám nedovážejí, a vás přepadne chuť na oblíbený pokrm nebo jím chcete překvapit rodinu nebo hosty? Poradíme vám, jak křidýlka připravit, tak, že si vaši strávníci na restauraci ani nevzpomenou.
Potřebné suroviny
Pro přípravu křehkých a křupavých kuřecích křidýlek budete potřebovat následující ingredience
- Větší kuřecí křídla – 10 ks
- Hladká mouka
- Vejce – 2 ks
- Česnek nebo sladká mletá paprika – podle chuti
- Kukuřičné lupínky
- Plnotučné mléko – 150 ml
- Sůl
- Pepř
- Olej.
Postup přípravy
Vezměte si opravdu čerstvá kuřecí křídla, dobře je opláchněte pod studenou tekoucí vodou a zkontrolujte, zda z nich není potřeba odstranit případné zbytky peří.
Do hrnce dejte vodu, vložte do ní křidýlka a přiveďte ji k varu. Osolte ji, seberte z povrchu případnou pěnu a vypněte hořák. Křidýlka by se neměla vařit déle než po dobu 5 minut. Vývar i s křidýlky nechejte vychladnout při pokojové teplotě.
Vychladlá křídla vyjměte z vývaru, nechejte je okapat a postupně je obalujte v mouce a poté v rozšlehaných vejcích, do kterých jste vmíchali také mléko. Pokud chcete mít výraznější chuť, můžete přidat rozetřený česnek nebo sladkou papriku. Místo klasické strouhanky použijte jako poslední vrstvu trojobalu kukuřičné lupínky, které snadno rozdrtíte rukou.
Před smažením nechejte obalená křidýlka přibližně 20 minut odpočinout, přičemž je po 10 minutách otočte. Cílem je, aby se vejce co nejvíce vstřebala.
Nyní zbývá už jen poslední krok přípravy, a to smažení. Na pánvi rozpalte olej tak, že se na jeho povrchu začnou tvořit bublinky, a křidýlka v něm krátce osmažte po obou stranách do zlatova.
Vyjměte je z pánve, nechejte je okapat a ihned podávejte.