Mimóza řezy jsou jako jemná a sladká pavučinka. Tak jemný dezert jste ještě neměli

Ingredience:

Těsto:

Reklama
  • 250 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 4 žloutky
  • 4-5 lžic zakysané smetany
  • 500 g mouky
  • kůra z citronu

Krém:

  • 1/2 l mléka
  • 5 lžic mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • Rum
  • třešňový džem nebo ten, který máte rádi
shutterstock.com

Postup:

  1. Začneme přípravou těsta. V míse smícháme 250 g másla, 120 g moučkového cukru, polovinu prášku do pečiva, 4 žloutky a 4-5 lžic zakysané smetany. Přidáme 500 g mouky a nakonec přimícháme kůru z citronu. Vytvoříme hladké těsto a necháme ho chvíli odpočinout.
  2. Rozdělíme těsto na čtyři části a každou vyválíme na plát o rozměrech 25×35 cm. Pláty pečeme na pečícím papíru při 170 stupních, dokud nezískají tmavší barvu na okrajích (cca 7-10 minut).
  3. Přistoupíme k přípravě krému. V hrnci necháme vařit polovinu mléka s cukrem. Ve druhé polovině mléka rozmícháme mouku a tuto směs přidáme do vařícího mléka. Vaříme, dokud krém nezhoustne. Máslo necháme změknout a vymícháme ho do pěny. Postupně přidáváme vychladlý krém do másla, lžící po lžíci, a vyšleháme do hladkého krému. Dochutíme rumem podle chuti.
  4. Nyní přichází na řadu vrstvení dortu. Na první upečený plát natřeme třešňový džem. Na tento džem položíme druhý plát těsta a na něj naneseme vrstvu připraveného krému. Postup zopakujeme s třetím a čtvrtým plátem těsta, přičemž druhý a čtvrtý plát ještě přetřeme třešňovým džemem. Dort lehce přitlačíme a necháme dobře odpočinout, aby se krém krásně vstřebal do těsta.
  5. Po dokončení odpočinku dort posypeme strouhaným sýrem podle chuti, přidáme 2 vejce a 4 dl smetany na vaření. Pečeme v troubě přibližně 40 minut, dokud dort nezíská krásnou zlatavou barvu.
  6. Hotový dort s křupavým těstem, krémovou náplní a třešňovým džemem je připraven k podávání. Přejeme dobrou chuť!
Reklama