Ingredience:
Těsto:
Reklama
- 250 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 4 žloutky
- 4-5 lžic zakysané smetany
- 500 g mouky
- kůra z citronu
Krém:
- 1/2 l mléka
- 5 lžic mouky
- 200 g moučkového cukru
- 200 g másla
- Rum
- třešňový džem nebo ten, který máte rádi
Postup:
- Začneme přípravou těsta. V míse smícháme 250 g másla, 120 g moučkového cukru, polovinu prášku do pečiva, 4 žloutky a 4-5 lžic zakysané smetany. Přidáme 500 g mouky a nakonec přimícháme kůru z citronu. Vytvoříme hladké těsto a necháme ho chvíli odpočinout.
- Rozdělíme těsto na čtyři části a každou vyválíme na plát o rozměrech 25×35 cm. Pláty pečeme na pečícím papíru při 170 stupních, dokud nezískají tmavší barvu na okrajích (cca 7-10 minut).
- Přistoupíme k přípravě krému. V hrnci necháme vařit polovinu mléka s cukrem. Ve druhé polovině mléka rozmícháme mouku a tuto směs přidáme do vařícího mléka. Vaříme, dokud krém nezhoustne. Máslo necháme změknout a vymícháme ho do pěny. Postupně přidáváme vychladlý krém do másla, lžící po lžíci, a vyšleháme do hladkého krému. Dochutíme rumem podle chuti.
- Nyní přichází na řadu vrstvení dortu. Na první upečený plát natřeme třešňový džem. Na tento džem položíme druhý plát těsta a na něj naneseme vrstvu připraveného krému. Postup zopakujeme s třetím a čtvrtým plátem těsta, přičemž druhý a čtvrtý plát ještě přetřeme třešňovým džemem. Dort lehce přitlačíme a necháme dobře odpočinout, aby se krém krásně vstřebal do těsta.
- Po dokončení odpočinku dort posypeme strouhaným sýrem podle chuti, přidáme 2 vejce a 4 dl smetany na vaření. Pečeme v troubě přibližně 40 minut, dokud dort nezíská krásnou zlatavou barvu.
- Hotový dort s křupavým těstem, krémovou náplní a třešňovým džemem je připraven k podávání. Přejeme dobrou chuť!
Reklama