Ingredience:
- 700 g kysaného zelí
- 3-4 brambory
- 2 nožičky (cca 200 g) ostré paprikové klobásy (například dunajská)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 60 g slaniny
- Sůl
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- Drcený kmín
- 1 lžička sladké mleté papriky
Postup:
- Příprava brambor:
- Oloupeme brambory, nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a uvaříme doměkka.
- Příprava zelí:
- Zelí scedíme (nálev zachytíme) a pokrájíme na menší kousky. Kdo nemá problém s dlouhými nudlemi zelí, může tento krok vynechat.
- Příprava cibule a slaniny:
- Oloupanou cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky.
- Příprava jíšky:
- V hrnci zahřejeme sádlo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přisypeme slaninu a za stálého míchání usmažíme dozlatova. Zasypeme moukou a upražíme světlou jíšku, do které ke konci vmícháme papriku.
- Příprava polévky:
- Do hrnce přilijeme nálev ze zelí a doplníme vodou. Přidáme zelí, bobkové listy, kuličky koření a promícháme. Do polévky vložíme celé klobásy a všechno společně povaříme 15 minut.
- Dokončení a podávání:
- Uvařené klobásy z polévky vyjmeme a nakrájíme na kolečka.
- Vrátíme do polévky, přidáme do ní uvařené brambory i s vodou, ve které se vařily, smetanu, promícháme a znovu pár minut povaříme.
- Před podáváním z polévky vybereme kuličky koření a bobkové listy.
Takto připravená kyselice s klobásou nabídne výbornou kombinaci chutí a je připravena k okamžitému podávání. Dobrou chuť!
Reklama
Reklama