Moravská kyselica s klobáskou podle staročeského receptu

Ingredience:

  • 700 g kysaného zelí
  • 3-4 brambory
  • 2 nožičky (cca 200 g) ostré paprikové klobásy (například dunajská)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 60 g slaniny
  • Sůl
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • Drcený kmín
  • 1 lžička sladké mleté papriky

Postup:

  1. Příprava brambor:
    • Oloupeme brambory, nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a uvaříme doměkka.
  2. Příprava zelí:
    • Zelí scedíme (nálev zachytíme) a pokrájíme na menší kousky. Kdo nemá problém s dlouhými nudlemi zelí, může tento krok vynechat.
  3. Příprava cibule a slaniny:
    • Oloupanou cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky.
  4. Příprava jíšky:
    • V hrnci zahřejeme sádlo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přisypeme slaninu a za stálého míchání usmažíme dozlatova. Zasypeme moukou a upražíme světlou jíšku, do které ke konci vmícháme papriku.
  5. Příprava polévky:
    • Do hrnce přilijeme nálev ze zelí a doplníme vodou. Přidáme zelí, bobkové listy, kuličky koření a promícháme. Do polévky vložíme celé klobásy a všechno společně povaříme 15 minut.
  6. Dokončení a podávání:
    • Uvařené klobásy z polévky vyjmeme a nakrájíme na kolečka.
    • Vrátíme do polévky, přidáme do ní uvařené brambory i s vodou, ve které se vařily, smetanu, promícháme a znovu pár minut povaříme.
    • Před podáváním z polévky vybereme kuličky koření a bobkové listy.

Takto připravená kyselice s klobásou nabídne výbornou kombinaci chutí a je připravena k okamžitému podávání. Dobrou chuť!

Reklama
Reklama