Moravské frgále: tenké koláče s bohatou náplní, které nám poslala paní ze skupiny

Moravské frgále jsou tradiční koláče, které mají své kořeny na Valašsku. Jsou to velké, tenké koláče s bohatou náplní, které se připravují při různých slavnostních příležitostech, ale i jako nedělní pohoštění. Frgále byly původně považovány za „nepovedené“ koláče, odtud také pochází jejich název. Dnes se však těší velké oblibě a jsou známé pro svou jedinečnou chuť a rozmanitost náplní.

Reklama

Každá rodina má svůj oblíbený recept, ať už se jedná o tvarohovou, ořechovou, makovou nebo povidlovou náplň. Charakteristická pro frgále je i drobenka, která krásně doplňuje sladkost náplně a dodává koláči křupavou texturu. Frgále jsou nejen lahůdkou, ale také symbolem tradičního valašského pohostinství a řemeslné zručnosti.

Reklama

Ingredience na těsto:

  • 30 dkg hladké mouky
  • 20 dkg hrubé mouky
  • 12 dkg cukru moučka
  • 12 dkg tuku (např. máslo nebo sádlo)
  • 1/4 litru mléka
  • špetka soli
  • citronová kůra (z jednoho citronu)
  • 3 dkg droždí
  • 2 žloutky
foto od M. Vaňkové

Postup:

Reklama
  1. Nejprve si připravte kvásek. Droždí smíchejte s trochou teplého mléka, lžičkou cukru a nechte vzejít.
  2. Do mísy prosejte hladkou i hrubou mouku. Přidejte cukr moučka, špetku soli, citronovou kůru a promíchejte.
  3. Do směsi mouky přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěný tuk, žloutky a postupně přilévejte vlažné mléko. Vypracujte vláčné těsto, které necháte přikryté na teplém místě kynout asi hodinu.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na menší díly a vyválejte placky.
  5. Na připravené těsto rozetřete jednu z náplní podle chuti (viz níže) a okraje nechte volné.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 250 °C asi 6 minut, dokud okraje nezezlátnou.
  7. Po upečení nechte frgále vychladnout a následně potřete rozpuštěným máslem. Můžete přidat i pár kapek rumu pro vůni.

Náplně:

  • Tvarohová náplň:
    • 2 tvarohy
    • 1 vejce
    • hrst rozinek
    • lžíce rumu
    • (Vše smíchejte a rozetřete na těsto.)
  • Ořechová náplň:
    • 25 dkg mletých ořechů
    • 200 ml mléka
    • 1 bílek
    • 5 dkg cukru
    • 5 dkg medu
    • 1–2 lžíce rumu
    • (Ořechy smíchejte s cukrem, medem a mlékem. Nakonec přidejte bílek a rum.)
  • Povidlová náplň:
    • povidla
    • rum
    • skořice
    • citronová kůra
    • vanilkový cukr
    • (Povidla dochuťte podle své chuti rumem, skořicí, citronovou kůrou a vanilkovým cukrem.)
  • Maková náplň:
    • 25 dkg mletého máku
    • 8 dkg cukru
    • 2,5–3 dcl mléka
    • 4 dkg másla
    • med, skořice, citronová kůra
    • (Mák povařte v mléce s cukrem a máslem. Po vychladnutí přidejte med, skořici a citronovou kůru.)

Drobenka:

  • 15 dkg másla
  • 7,5 dkg polohrubé mouky
  • 7,5 dkg hladké mouky
  • 7,5 dkg cukru moučka
  • (Všechny ingredience na drobenku smíchejte a posypte vršek frgálů.)

Recept zaslala paní M. Vaňková

Reklama