Myslela jsem si, že je kamarádka blázen, když zapálila bobkový list. Pak jsem ale uviděla, co se po 10 minutách stalo a musela to druhý den zkusit také!

Bobkový list, všeobecně známá bylina hojně využívaná v kuchyni. Celým jménem jde o vavřín ušlechtilý, který má své kořeny v Malé Asii. V posledním století je však pěstován především v oblasti Středozemí, kde je typickým dochucovadlem řady pokrmů.

Vzhledem k tomu, že je bobkový list silně aromatický, nálezá uplatnění nejen v kuchyni, ale i v samotném léčitelství, kde má hned několik využití.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Kdy bobkový list využít?

Jeho nejčastější využití je v období plném stresu a únavy. Pokud jste tedy zrovna vystresovaní z práce či ze školy, bobkové listy jsou tou správnou volbou. Jejich silné aroma Vás zbaví veškerého napětí a úzkosti.

Čtěte také: Trpíte ledvinovými kameny? Tyto 4 přírodní cesty vám ukážou, jak kameny eliminovat a zbavit se bolesti.

Jak na to?

Bohatě Vám postačí malá nádobka (miska), bobkový list a oheň.

Suchý list poté zapalte, odložte do připravené mističky a nechte ležet po dobu cca 10 minut v místnosti, kde si přejete následně relaxovat. Veřte, nebo ne, bobkový list dodá místnosti komplentě novou a příjemnou atmosféru.

Proč je bobkový list tak zázračný?

Při spalování bobkových listů dochází k uvolňování specifických látek, jež působí na nervový systém, a pomáhají tak tělo uvolnit a regenerovat.

Úplně tedy postačí, když si sednete do dané místnosti a budete silné aroma zhluboka nadechovat a vydechovat. Uvidíte, že se za pár minut zbavíte stresu i úzkosti, které jste za celý den nasbírali.

Kdy může bobkový list ještě pomoci?

Vzhledem k tomu, že má bobkový list vědecky prokazatelné protizánětlivé účinky, je úžasným pomocníkem při různých druzích onemocnění.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Dokáže taky pomoci při epileptických záchvatech či uvolňování ucpaných dýchacích cest.

Pozitivní účinky tohoto zázraku z přírodní lékarny lze také spatřit při problémech s nespavostí či zvýšeném cholesterolu. Je také skvělým regulátorem hladiny cukru v krvi.