Není žádnou novinkou, že nejvíce vitaminů potřebuje tělo v zimě, aby si udrželo dostatečnou imunitu před nemocemi, kterých je v zimě plné ovzduší. Jediné, co můžete udělat, a co byste měli udělat, je nachystat si dostatečnou zásobu vitaminů na zimu. Toho docílíte pouze tak, že se vám podaří uchovat sezónní ovoce a zeleninu pro pozdější použití v zimě. Tento článek se zaměřuje na možnosti uchování sezónního ovoce, zejména pak jahod a meruněk, a to způsobem kompotování. Oba recepty najdete detailně popsané níže.
Recept na jahodový kompot
Pokud máte možnost uchovat si větší množství jahod na zimu, měli byste to udělat, a to zejména pro vysoký obsah vitaminů, které nabízejí. Vlastní zdroj získání jahod je samozřejmě ten nejlevnější a nejjednodušší, ale využít můžete také u nás rozšířenou nabídku samosběrů. Pro přípravu jahodového kompotu si nachystejte 500 g očištěných jahod bez stopek, 10 g čerstvé máty, 3 l obyčejné vody z kohoutku, 20 g citronu nakrájeného na plátky a 300 g cukru krupice. Těchto pár surovin vám pro přípravu jahodových kompotů bohatě postačí. Příprava je také velmi snadná.
Jako první byste měli opláchnout zavařovací sklenice i jejich víčka horkou vodou, čím více horká voda bude, tím lépe. Do takto připravených sklenic rovnoměrně rozdělte celé lístky máty a citron nakrájený na kolečka. Pak dejte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu. Až se voda v hrnci začne vařit, přidejte do ní všechny jahody. Vařte po dobu 30 minut. Po této době nasypte k jahodám ještě všechen cukr a počkejte, až se úplně rozpustí. Nezapomeňte směs po celou dobu míchat. Až se cukr rozpustí, vařte ještě další 3 minuty. Pak už stačí jen připravený kompot rozdělit do zavařovacích sklenic a pořádně zavřít víčka. Zkontrolujte, zda jsou víčka opravdu zavřená a otočte kompoty přes noc vzhůru nohama. Pak už stačí jen nechat kompoty takto stát přes noc a ráno je můžete uskladnit na zimu.
Meruňkový kompot
Ani na meruňkovém kompotu není vůbec nic složitého. Potřebovat budete pouze 500 g meruněk, 3 plátky pomeranče, 1 plátek citronu a 1 hrníček o objemu 250 ml cukru a 3 litry vody. Nejprve důkladně opláchněte nádobu na kompot, nalijte do ní 3 litry vroucí vody, přidejte vypeckované půlené meruňky, přidejte k nim všechen cukr i plátky pomerančů a citronu. Pak už stačí jen pořádně promíchat, zavřít sklenici, otočit ji vzhůru nohama a nechat přes noc stát víčkem dolů.