Nadýchaný dort z máku a kokosu, který vás nadchne svou chutí

Domácí dortíky vždy chutnají skvěle. Lidé si myslí, že je s nimi hodně práce. Jistě jsou složitější než muffiny nebo bábovka, ale také si na nich mnohem více pochutnáte. Dnes přinášíme recept na toskánský dortík, který v sobě spojuje mnoho úžasných chutí. Navíc krásně vypadá. Jestli chcete ohromit členy své rodiny nebo návštěvy, s tímto dezertem máte skvělou šanci toho dosáhnout.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na výrobu tohoto úžasného dezertu potřebujete hodně ingrediencí, ale se všemi si snadno poradíte. Jestli jste alespoň trochu zkušený kuchař nebo kuchařka, jistě to zvládnete. Na těsto potřebujete:

  • mouka – 3 lžíce,
  • bílky – 8 ks,
  • cukr – 250 gramů,
  • mák – 100 gramů,
  • kokosové vločky – 100 gramů,
  • prášek do pečiva – 1 sáček,
  • nastrouhaná kůra z citronu – 1 ks.

Na vanilkový krém:

  • žloutky – 8 ks,
  • škrob – 4 lžíce,
  • mléko – 600 ml,
  • cukr – 200 gramů,
  • tekutá šlehačka – 300 ml,
  • želatina hydratovaná ve vodě – 1 balíček,
  • vanilkový extrakt – 1 lžička.

Na sirup:

Reklama
  • voda – 200 ml,
  • cukr – 4 lžíce,
  • rumová esence – podle chuti.

Na ozdobu:

  • hořká čokoláda – 200 gramů,
  • tekutá smetana – 100 ml,
  • sušenky (Petit Beurre) – 2 balíčky.

Pracovní postup

Z bílků vyšlehejte sníh, přidejte cukr a míchejte, dokud se suroviny nespojí. V čisté míse smíchejte mák, mouku, kokosové vločky a prášek do pečiva. Směs nasypte na pusinky a jemně promíchejte stěrkou. Vylijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 30-35 minut. Na krém smíchejte žloutky se škrobem a cukrem a zalijte mlékem. Smetanu svařte, dokud nebude mít konzistenci pudinku. Nechte trochu vychladnout a přidejte želatinu. Míchejte, dokud se nerozpustí.

Až smetana vychladne, zapracujte ji do směsi. Na sirup zkaramelizujte cukr, přidejte vodu a vařte, dokud se sirup nerozpustí. Sundejte z ohně a přidejte rumovou esenci. Nechte sirup vychladnout. Vanilkový krém rozetřete na horní část těsta. Rozložte sušenky namočené v sirupu. Čokoládu se smetanou rozpusťte v parní lázni, promíchejte a rozlijte na dezert. Dort vložte do lednice minimálně na 3 hodiny. Poté ho můžete podávat a vychutnat si jeho dokonalou chuť!

Zdroj: kiloretete.ro

Reklama