Nadýchaný koláč s mákem, tvarohem a pudinkem

Domácí koláče chutnají skvěle a mnoho lidí miluje chuť máku. Bohužel většina dezertů s mákem je těžkých. Naštěstí dnešní recept vám přinese velmi jemný a nadýchaný koláč, na kterém si pochutnají všichni milovníci máku i tvarohu. Spojíte k sobě dvě těsta, která se doplní a vytvoří dokonalou chuť i strukturu. A výroba je velmi jednoduchá.

Co budete potřebovat?

Tento dezert se skládá ze dvou druhů těsta. Na každé z nich potřebujete jen základní a jednoduché suroviny. Na makové těsto potřebujete:

  • cukr krystal – 180 gramů,
  • vanilkový cukr – 2 balíčky,
  • prášek do pečiva – ½ balíčku,
  • polohrubá mouka – 200 gramů,
  • mák (mletý) – 200 gramů,
  • mléko – 100 ml,
  • rum – 2 lžíce,
  • máslo (měkké) – 200 gramů,
  • vejce – 4 ks.
Shutterstock

Na tvarohovou směs:

  • tvaroh ve vaničce – 500 gramů,
  • moučkový cukr – 200 gramů,
  • pudinkový prášek s příchutí vanilky – 1 balíček,
  • vejce – 3 ks,
  • citronová šťáva – 1 lžíce,
  • vanilkový cukr – 1 balíček.

Pracovní postup

Na makovou směs smíchejte cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, mouku a mletý mák. Poté přidejte také mléko, rum, měkké máslo a vejce. Vše důkladně promíchejte, abyste získali homogenní těsto. Dejte mísu na stranu a pusťte se do tvarohové směsi. V čisté míse smíchejte tvaroh, moučkový cukr, pudinkový prášek, vejce, citronovou šťávu a vanilkový cukr. Také tuto směs důkladně promíchejte, abyste získali hladké a homogenní těsto.

Shutterstock

Nyní se již můžete pustit do sestavení koláče. Připravte si zapékací formu a vyložte ji pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Do formy nalijte nejdřív makové těsto a urovnejte ho stěrkou. Na něj nalijte tvarohové těsta a znovu ho urovnejte stěrkou. Vložte koláč do předehřáté trouby a pečte ho po dobu 45 minut. Po upečení zkontrolujte, jestli je koláč uvnitř upečení s pomocí špejle a nechte ho vychladnout. Před podáváním koláč zasypte moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Zdroj: irecept.cz