Domácí koláče chutnají skvěle a mnoho lidí miluje chuť máku. Bohužel většina dezertů s mákem je těžkých. Naštěstí dnešní recept vám přinese velmi jemný a nadýchaný koláč, na kterém si pochutnají všichni milovníci máku i tvarohu. Spojíte k sobě dvě těsta, která se doplní a vytvoří dokonalou chuť i strukturu. A výroba je velmi jednoduchá.
Co budete potřebovat?
Tento dezert se skládá ze dvou druhů těsta. Na každé z nich potřebujete jen základní a jednoduché suroviny. Na makové těsto potřebujete:
- cukr krystal – 180 gramů,
- vanilkový cukr – 2 balíčky,
- prášek do pečiva – ½ balíčku,
- polohrubá mouka – 200 gramů,
- mák (mletý) – 200 gramů,
- mléko – 100 ml,
- rum – 2 lžíce,
- máslo (měkké) – 200 gramů,
- vejce – 4 ks.
Na tvarohovou směs:
- tvaroh ve vaničce – 500 gramů,
- moučkový cukr – 200 gramů,
- pudinkový prášek s příchutí vanilky – 1 balíček,
- vejce – 3 ks,
- citronová šťáva – 1 lžíce,
- vanilkový cukr – 1 balíček.
Pracovní postup
Na makovou směs smíchejte cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, mouku a mletý mák. Poté přidejte také mléko, rum, měkké máslo a vejce. Vše důkladně promíchejte, abyste získali homogenní těsto. Dejte mísu na stranu a pusťte se do tvarohové směsi. V čisté míse smíchejte tvaroh, moučkový cukr, pudinkový prášek, vejce, citronovou šťávu a vanilkový cukr. Také tuto směs důkladně promíchejte, abyste získali hladké a homogenní těsto.
Nyní se již můžete pustit do sestavení koláče. Připravte si zapékací formu a vyložte ji pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Do formy nalijte nejdřív makové těsto a urovnejte ho stěrkou. Na něj nalijte tvarohové těsta a znovu ho urovnejte stěrkou. Vložte koláč do předehřáté trouby a pečte ho po dobu 45 minut. Po upečení zkontrolujte, jestli je koláč uvnitř upečení s pomocí špejle a nechte ho vychladnout. Před podáváním koláč zasypte moučkovým cukrem. Dobrou chuť!
Zdroj: irecept.cz