Nakládaná zelenina ve vlastní šťávě je dokonalá na zimu!

Nakládaná zelenina je podle kuchařů i odborníků velmi prospěšná pro vaše zdraví. Navíc si můžete konzervovat zeleninu, kterou jste si vypěstovali nebo koupili za skvělou cenu. Dnešní recept je na sladký nálev, ve kterém bude zelenina chutnat naprosto úžasně. Musíte dát jen vše správně dohromady a hlavně si vybrat správnou zeleninu. Vždy musí být čerstvá a bez poškození.

Reklama

Co budete potřebovat?

Čtyři druhy zeleniny ve sladkokyselém nálevu jsou to nejlepší, co si můžete na podzim připravit a vychutnat si uprostřed zimy. Tato zelenina se dokonale hodí jako příloha k mnoha pokrmům a jistě si na ní pochutnáte. V zimě potřebujeme hodně vitamínů, a proto byste tuto směs měli vyzkoušet. Navíc vám ji sní i děti, protože bude příjemně sladká. Na výrobu potřebujete:

Reklama
  • okurky – 2 kg,
  • zelí – 2 hlávky,
  • cibule – 2 ks,
  • paprika – 1 ks,
  • sůl – 7 dkg,
  • cukr – 1 kg,
  • ocet (20%) – 3 dl,
  • benzoan sodný – 1 lžička,
  • vinná síra – 1 lžička.
Shutterstock

Pracovní postup

Výsledná chuť je pochopitelně jen na vás. Jestli chcete mít zeleninu více kyselou než sladkou, dejte tam méně cukru. Zeleninu očistěte, nastrouhejte a nakrájejte podle potřeby. Okurky jsou skvělé na kolečka, zelí nastrouhané, cibuli také nastrouhejte a papriky nakrájejte. Nechte zeleninu stát ve velké míse nebo hrnce jeden celý den. Několikrát za den směs promíchejte. Během této doby se pustí šťáva, do které nakonec zeleninu naložíte a bude fungovat jako součást nálevu.

Druhý den přesuňte zeleninu do sterilizovaných sklenic a zalijte zeleninu připraveným nálevem ze soli, cukru, octa, benzoanu sodného a síry. Uzavřete víčka a zeleninu zavařte jako obvykle. Tím zajistíte, že vám vydrží po několik měsíců a bude chutnat naprosto skvěle. Sklenice skladujte na chladném a temném místě, ideálně ve sklepě. Přejeme hodně štěstí při nakládání a dobrou chuť!

Reklama