Těšíte se již na sklizeň domácích okurek? Vůbec se vám nevidíme. Abyste si mohli své plodiny vychutnat i mimo letní sezónu, musíte je správně zpracovat. Nejlepším způsobem je jejich naložení. Nakládané okurky jsou velmi oblíbené a chutnají skvěle i během zimy. Dnes se podíváme na úžasný recept, který bude chutnat celé rodině a užijete si okurkový salát po celý rok.
Co budete potřebovat?
Velkou výhodou zavařování je jeho jednoduchost a nízká cena. Na zavaření potřebujete jen pár věcí, velké (sterilizované) sklenice a domácí okurky. Jestli je máte z vlastní zahrady, nebudou vás stát prakticky nic a vychutnáte si je i během zimy. Musíte k nim jen přidat pár surovin. Ingredience násobte nebo dělte podle toho, kolik okurek máte k dispozici. Na výrobu tohoto salátu potřebujete:
- okurky – 1 ½ kg,
- česnek – 130 gramů,
- cibule – 130 gramů,
- sůl – 50 gramů,
- cukr – 125 gramů,
- čerstvý kopr – podle chuti,
- ocet (9%) – 70 ml.
Pracovní postup
Okurky na tento netradiční salát můžete nakrájet podle sebe. Na velikosti ani tvaru vůbec nezáleží. Hlavní je, abyste je důkladně opláchli a osušili. My jsme je nakrájeli na 5-6 mm silná kolečka. Všechny okurky přesuňte do sterilizovaných sklenic. Přidejte k nim prolisovaný česnek, cibuli nakrájenou na kroužky a nasekaný čerstvý kopr. Všechno můžete dávat přímo do sklenic nebo nejdříve do velké mísy. Tam všechno mícháte, dochutíte a potom můžete pokračovat.
Do mísy (nebo sklenice) přidejte ocet, který bude fungovat jako konzervant. Nezapomeňte také na sůl, cukr a všechno důkladně promíchejte. Mísu zakryjte pokličkou a vložte do lednice na 12 hodin. Během této doby okurky pustí hodně šťávy. Poté je přesuňte do sklenic. Vždy se snažte dostat co nejvíce okurek do jedné sklenice a nakonec je zalijte připraveným lákem. Sklenice pevně uzavřete víčkem a máte hotovo. Přejeme dobrou chuť s tímto úžasným salátem.
Zdroj: shkola-zhyttia.com.ua