Hledáte nový typ zeleniny, který můžete snadno a rychle použít do sendvičů nebo domácích hamburgerů? Zavařte si okurky společně s paprikami a získáte jedinečnou pochoutku, která vylepší každé jídlo. Na výrobu nepotřebujete nic zvláštního, takže vše snadno seženete (hlavně během léta). Nemusíte se obávat ani zavařování nakonec, protože na tom není nic těžkého a zabere to jen pár minut.
Domácí sendviče jsou ideální na letní dny
Nakládaná zelenina je nejen vynikající, ale také velmi zdravá. Když si doma zavaříte okurky, můžete je velmi jednoduše použít do nejrůznějších sendvičů. Navíc nemusíte již zeleninu připravovat. Jen ji vytáhnete ze sklenice a hodíte mezi dva kousky chleba, do toustů nebo housky. Díky tomu můžete rodině připravit velmi rychle svačinu na výlet a vyrazit ven.

Co budete potřebovat?
Čerstvé a nepoškozené okurky jsou základem celého receptu. Proto je musíte na zavařování vybírat velmi dobře. A to samé udělejte také s paprikou. Potřebujete pevné a čerstvé plody. Na nálev není zapotřebí nic zvláštního, jde o poměrně standardní recept na lák na okurky. Ocet zajistí, že se vám zelenina nezkazí, ale nepodceňuje ani důležitost klasického zavaření a sterilizovaných sklenic. Na výrobu sendvičových okurek potřebujete:
- polní okurky – 3 kg,
- paprika – 2 ks,
- voda – 1 litr,
- cukr – 3 1/2 šálku,
- hořčice – 2 lžíce,
- černý pepř – 2 lžíce,
- nové koření – 20 kuliček,
- kari – 1 lžíce,
- sůl – 1 lžičky,
- ocet (10%) – 3 1/2 šálku.
Pracovní postup
Výroba je neuvěřitelně jednoduchá. V první řadě si sterilizujte sklenice a víčka. Zeleninu důkladně opláchněte. Okurky nakrájejte podélně, abyste získali tenké plátky. Papriky nakrájejte na proužky široké 1-2 centimetry. Plátky okurek vložte těsně do čistých (a suchých) sklenic. Do každé z nich přidejte také 3-4 proužky papriky podle toho, kolik jich máte k dispozici. V hrnci přiveďte k varu vodu s cukrem a kořením. Nakonec přidejte i ocet a vařte 5 minut.
Nechte nálev bublat pod pokličkou a počkejte, dokud se neuvaří. Horký nálev sceďte, aby se celé koření nedostalo do sklenic se zeleninou. Stále horkým nálevem zalijte všechny sklenice až po okraj. Sklenice pevně uzavřete sterilními víčky. Poté přijde poslední kousek procesu. Musíte si připravit horkou vodu a zavařit všechny sklenice po dobu asi 5-7 minut. Díky tomu zajistíte, že se vám vážně nezkazí a naložené okurky s paprikou vám vydrží po celé měsíce. Skladujte je na chladném a tmavém místě.
Zdroj: knurr.pl