Kysel je tradiční slovanský rosolovitý nápoj. Nejčastěji se připravuje v Polsku, Rusku, Bělorusku, Pobaltských zemích a na Ukrajině. Vaří se z ovocných šťáv, cukru a bramborového škrobu a běžně je servírován jako dezert. V následujícím článku ale přinášíme recept na kysel z pohanky, který je elixírem zdraví a mládí.
Proč zrovna pohanka?
Pohanka je takzvaná pseudoobilovina. Její výhodou proti běžným obilovinám je, že neobsahuje lepek. Je velmi bohatá na cenné živiny, jako jsou bílkoviny, aminokyseliny, vláknina, minerály (zinek, měď, selen a mangan) a vitamíny (B1, B2, B3, E a C). Nejcennější látkou obsaženou v pohance je rutin, který má zázračný účinek na oběhový systém – zlepšuje kvalitu cévních stěn.
Pohanku je dobré do svého jídelníčku zařadit při problémech s křečovými žílami, vysokým krevním tlakem, při sklonech ke krvácení z nosu nebo menstruačních potížích. Optimalizuje metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá zbavovat tělo toxinů a odpadních látek a očišťuje střeva.
Recept na pohankový kysel
Budete potřebovat 3 – 4 lžíce pohankové mouky (suchou pohanku můžete umlít v mlýnku). Umletou pohanku nasypte do sklenice studené vody a důkladně rozmíchejte. Směs přilévejte za stálého míchání do jednoho litru vroucí vody. Vařte 5 až 10 minut, dokud směs nezhoustne. Než sundáte hrnec z plotny, přimíchejte jednu lžíci rostlinného oleje. Nechejte vychladnout. Kysel skladujte v lednici v uzavřené nádobě.
Tento zázračný lektvar se doporučuje užívat alespoň jeden měsíc, to je základní očistná kůra. Vypijte 100 – 150ml dvakrát denně, nalačno před snídaní a před večeří. Dávku můžete zajíst lžící medu.
Pokud se necítíte ve formě, nespoléhejte jen na zázračné recepty. Dbejte o svoje zdraví preventivně. Zdravá strava a dostatek pohybu je základem dobrého prospívání a dlouhého kvalitního života.