Nebesky jemný dortík ve stylu suflé si zamilujete

Vanilkové suflé je jednou z perel francouzské kuchyně. Tento elegantní dezert se pyšní svou lehkou, nadýchanou texturou a bohatou vanilkovou chutí. Je ideální volbou pro slavnostní příležitosti, ale i pro chvíle, kdy si chcete dopřát něco výjimečného. Ačkoliv má suflé pověst náročného receptu, s následujícím podrobným návodem se vám jistě podaří na jedničku.

Reklama

Ingredience:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 50 g másla + trochu na vymazání forem
  • 50 g hladké mouky
  • 3 vejce (oddělené žloutky a bílky)
  • 70 g cukru krystal
  • 1 vanilkový lusk nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli
  • Moučkový cukr na posypání

Postup:

Příprava forem

Předehřeje troubu na 200 °C. Zapékací formičky (ramekiny) důkla dně vymažeme máslem a vysypeme jemným cukrem. To zajistí, že suflé krásně vyběhne a nelepí se na stěny.

Vanilkový základ

V hrnci zahřejeme mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme semínka a přidáme je do mléka. Pokud používáme vanilkový extrakt, přidáme ho později. Mírně prohřejeme, ale nevaříme.

Základní směs

V jiném hrnci rozpustíme máslo a přidáme mouku. Za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Postupně přiléváme teplé mléko a mícháme, dokud nezískáme hladký, hustý krém. Odstavíme z plotny a necháme lehce vychladnout.

Reklama

Přidání žloutků

Do lehce vychladlé směsi vmícháme žloutky a dobře promícháme. Pokud používáme vanilkový extrakt, přidáme ho nyní.

Příprava sněhu

Bílky vyšleháme se špetkou soli do měkkých špiček, poté postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud nezískáme pevný, lesklý sníh.

Spojení směsí

Opatrně po částech vmícháváme sníh do žloutkové směsi. Používáme stěrku a jemně promícháváme, aby směs zůstala nadýchaná.

Pečení

Připravenou směs rozdělíme do forem, které naplníme asi do ¾ objemu. Povrch uhladíme a okraje lehce očistíme, aby se suflé při pečení rovnoměrně zvedlo. Formičky umístíme na plech a vložíme do trouby.

Pečení a podávání

Pečeme přibližně 12–15 minut, dokud suflé krásně nevyběhne a nezezlátne. Během pečení troubu neotvíráme, aby suflé nekleslo. Hotové suflé ihned podáváme, posypané moučkovým cukrem.

Tipy na závěr:

  • Pro intenzivnější chuť můžeme do směsi přidat trochu likéru (např. Grand Marnier nebo Amaretto).
  • Suflé je nejlepší servírovat ihned po upečení, protože rychle klesá.
  • Pokud chcete suflé povýšit na ještě vyšší úroveň, podávejte ho s vanilkovou omáčkou nebo ovocným pyré.

Zdroj: fashionsnook.info

Reklama