Vanilkové suflé je jednou z perel francouzské kuchyně. Tento elegantní dezert se pyšní svou lehkou, nadýchanou texturou a bohatou vanilkovou chutí. Je ideální volbou pro slavnostní příležitosti, ale i pro chvíle, kdy si chcete dopřát něco výjimečného. Ačkoliv má suflé pověst náročného receptu, s následujícím podrobným návodem se vám jistě podaří na jedničku.
Ingredience:
- 250 ml plnotučného mléka
- 50 g másla + trochu na vymazání forem
- 50 g hladké mouky
- 3 vejce (oddělené žloutky a bílky)
- 70 g cukru krystal
- 1 vanilkový lusk nebo 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
- Moučkový cukr na posypání
Postup:
Příprava forem
Předehřeje troubu na 200 °C. Zapékací formičky (ramekiny) důkla dně vymažeme máslem a vysypeme jemným cukrem. To zajistí, že suflé krásně vyběhne a nelepí se na stěny.
Vanilkový základ
V hrnci zahřejeme mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme semínka a přidáme je do mléka. Pokud používáme vanilkový extrakt, přidáme ho později. Mírně prohřejeme, ale nevaříme.
Základní směs
V jiném hrnci rozpustíme máslo a přidáme mouku. Za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Postupně přiléváme teplé mléko a mícháme, dokud nezískáme hladký, hustý krém. Odstavíme z plotny a necháme lehce vychladnout.
Přidání žloutků
Do lehce vychladlé směsi vmícháme žloutky a dobře promícháme. Pokud používáme vanilkový extrakt, přidáme ho nyní.
Příprava sněhu
Bílky vyšleháme se špetkou soli do měkkých špiček, poté postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud nezískáme pevný, lesklý sníh.
Spojení směsí
Opatrně po částech vmícháváme sníh do žloutkové směsi. Používáme stěrku a jemně promícháváme, aby směs zůstala nadýchaná.
Pečení
Připravenou směs rozdělíme do forem, které naplníme asi do ¾ objemu. Povrch uhladíme a okraje lehce očistíme, aby se suflé při pečení rovnoměrně zvedlo. Formičky umístíme na plech a vložíme do trouby.
Pečení a podávání
Pečeme přibližně 12–15 minut, dokud suflé krásně nevyběhne a nezezlátne. Během pečení troubu neotvíráme, aby suflé nekleslo. Hotové suflé ihned podáváme, posypané moučkovým cukrem.
Tipy na závěr:
- Pro intenzivnější chuť můžeme do směsi přidat trochu likéru (např. Grand Marnier nebo Amaretto).
- Suflé je nejlepší servírovat ihned po upečení, protože rychle klesá.
- Pokud chcete suflé povýšit na ještě vyšší úroveň, podávejte ho s vanilkovou omáčkou nebo ovocným pyré.
Zdroj: fashionsnook.info