Nechali jste někdy těsto kynout přes noc? Doporučujeme vyzkoušet! Těsto je pak dokonale vláčné!

Nevíte, jak překvapit svou rodinu? Připravili jsme pro Vás recept na nádherný „Alexandrijský“ koláč, který nikoho nenechá lhostejným. Tento dezert je vskutku neobvyklý, ale velmi jemný a voňavý, zkuste ho a nebudete litovat!

Reklama

Co budete potřebovat?

  • 4 vejce
  • 370 g cukru
  • 180 g másla
  • 50 g droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 ml koňaku
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 g třešní
  • 150 g rozinek
  • pomerančovou kůru
  • anýz
  • muškátový oříšek
  • kardamon
  • 0,9-1 kg polohrubé mouky
  • 370 ml teplého mléka
  • špetku soli

[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?

  1. Nejprve si připravte směs vajec a cukru, teplého mléka, droždí a rozpuštěného másla. Všechny ingredience důkladně promíchejte a nechte odstát 8-12 hodin při pokojové teplotě.
    кулич александрийский
  2. Následně smíchejte špetku anýzu, pomerančové kůry, kardamonu a koňak. Směs mírně na ohni zahřejte a poté nechte cca 10 minut luhovat. Potom přidejte do směsi koňaku vanilkový cukr a špetku soli. Výslednou směs poté smíchejte s odloženou směsí a přimíchejte mouku.
    кулич александрийский
  3. Těsto byste měli hníst alespoň po dobu 15 minut, aby došlo k dokonalému propojení všech chutí.
  4. Rozinky doporučujeme namočit do brandy, případně do vlažné vody, aby nebyly příliš vysušené. Rozinky, stejně jako kandované ovoce a třešně poté přidejte do těsta.
    кулич александрийский
  5. Mějte na paměti, že Alexandrijský koláč by měl být vláčný a těsto měkké. Umístěte proto těsto pod fólii a počkejte, až se zvýší o 2-2,5krát.
  6. Poté už těsto stačí umístit do vhodné formy na pečení, na cca třetinu své výšky, tedy alespoň 2 cm od okraje formy.
    кулич александрийский
  7. [hana-code-insert name=’Dole‘ /]Koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů přibližně 10 minut, pak snižte teplotu na 180 stupňů a nechte koláč péct dalších 25 minut. Koláč vždy můžete zkontrolovat pomocí špejle.
  8. Jakmile koláč vyndáte z trouby, nechte ho alespoň 10 minut odležet a poté ho můžete dozdobit např. šlehačkou.

Dobrou chuť přejeme!

Reklama