Nevíte, jak překvapit svou rodinu? Připravili jsme pro Vás recept na nádherný „Alexandrijský“ koláč, který nikoho nenechá lhostejným. Tento dezert je vskutku neobvyklý, ale velmi jemný a voňavý, zkuste ho a nebudete litovat!
Reklama
Co budete potřebovat?
- 4 vejce
- 370 g cukru
- 180 g másla
- 50 g droždí
- 1 vanilkový cukr
- 50 ml koňaku
- 100 g kandovaného ovoce
- 100 g třešní
- 150 g rozinek
- pomerančovou kůru
- anýz
- muškátový oříšek
- kardamon
- 0,9-1 kg polohrubé mouky
- 370 ml teplého mléka
- špetku soli
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?
- Nejprve si připravte směs vajec a cukru, teplého mléka, droždí a rozpuštěného másla. Všechny ingredience důkladně promíchejte a nechte odstát 8-12 hodin při pokojové teplotě.
- Následně smíchejte špetku anýzu, pomerančové kůry, kardamonu a koňak. Směs mírně na ohni zahřejte a poté nechte cca 10 minut luhovat. Potom přidejte do směsi koňaku vanilkový cukr a špetku soli. Výslednou směs poté smíchejte s odloženou směsí a přimíchejte mouku.
- Těsto byste měli hníst alespoň po dobu 15 minut, aby došlo k dokonalému propojení všech chutí.
- Rozinky doporučujeme namočit do brandy, případně do vlažné vody, aby nebyly příliš vysušené. Rozinky, stejně jako kandované ovoce a třešně poté přidejte do těsta.
- Mějte na paměti, že Alexandrijský koláč by měl být vláčný a těsto měkké. Umístěte proto těsto pod fólii a počkejte, až se zvýší o 2-2,5krát.
- Poté už těsto stačí umístit do vhodné formy na pečení, na cca třetinu své výšky, tedy alespoň 2 cm od okraje formy.
- [hana-code-insert name=’Dole‘ /]Koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů přibližně 10 minut, pak snižte teplotu na 180 stupňů a nechte koláč péct dalších 25 minut. Koláč vždy můžete zkontrolovat pomocí špejle.
- Jakmile koláč vyndáte z trouby, nechte ho alespoň 10 minut odležet a poté ho můžete dozdobit např. šlehačkou.
Dobrou chuť přejeme!
Reklama