Majonéza patří mezi nejoblíbenější produkty, které lidé kupují jako omáčku nebo dresink. Místo toho si můžete připravit mnohem chutnější a také zdravější variantu. Na výrobě není nic těžkého a pochutnáte si. Jestli milujete majonézu, ale chcete ji nahradit za domácí a zdravější produkt, tento recept se vám bude líbit a hlavně vám bude chutnat.
Proč nahradit majonézu?
Majonéza není úplně špatný produkt, ale nesmíte ji konzumovat příliš často nebo ve velkém množství. Obsahuje totiž hodně tuku, takže bude podporovat obezitu a ztrátu štíhlého pasu. Jestli ji chcete nahradit za něco chutnějšího a také zdravějšího, můžete zkusit tento zajímavý recept. Potřebujete jen pár věcí a výsledek chutná mnohem lépe než klasická majonéza. Navíc tuto omáčku připravíte během pár minut (po uvaření vejce). A nevyjde vás ani příliš draze.
Co budete potřebovat?
Na výrobu této vynikající náhrady potřebujete jen tři ingredience, které máte jistě u sebe doma. Jestli ji chcete ozvláštnit, můžete použít vždy jiný druh hořčice. Nebo jednoduše použijte tu, kterou máte zrovna po ruce. Tato chutná omáčka je skvělá k hranolkům, masu nebo do salátu. Jistě si pochutnáte a také podpoříte své zdraví, protože je mnohem zdravější než klasická majonéza. Na výrobu potřebujete:
- zakysaná smetana – 200 gramů,
- natvrdo uvařený žloutek – 1 ks,
- hořčice – 1 polévková lžíce.
Pracovní postup
Uvařte vejce a bílek oddělte od žloutku. Zakysanou smetanu vložte do úzké a vysoké nádoby, která je určená pro tyčový mixér. Přidejte žloutek a hořčici. Vyšlehejte všechno do hladka. Mixérem postupujte od dna pomalu nahoru. Jestli v omáčce zůstanou hrudky, můžete ji propasírovat přes velmi jemné sítko. Omáčka je ideální místo majonézy nebo jako dresink do salátu. Zároveň ji můžete klidně přidat také k masu. A nezapomeňte ji skladovat v lednici. Přejeme dobrou chuť!