Jahody ze zahrady jsou to nejlepší, co si můžete vypěstovat. Léto je sezónou tohoto sladkého ovoce, takže si jich musíte užít naplno. Chcete mít bohatou úrodu? Použijte na jaře jedno z následujících čtyř hnojiv. Jsou zcela přírodní a nezaplatíte za ně téměř nic. Navíc jsou šetrná pro přírodu, rostliny, domácí mazlíčky i malé děti. Nikomu s nimi neublížíte a užijete si velkou úrodu jahod.
Hnojivo z droždí
Kvasinky z chleba jsou ideální pro okyselení půdy, přilákání prospěšných zvířat a větší úrodu. Starý chléb zalijte vodou a nechte ho kvasit po dobu 6-10 dnů. Výsledek nařeďte s vodou v poměru 1:10 a použijte tento ředěný roztok na zalijí záhonů s jahodami. Droždí je ideální pro mnoho rostlin jako přírodní hnojivo a jahody z něj budou velmi dobře těžit.
Přírodní hnojivo z kopřiv
Chcete-li svou úrodu chránit před škůdci, kopřivy jsou pro vás nejlepší. Navíc obsahují hodně látek, které podporují růst plodin. Obsahují totiž dusík a draslík. Mladé kopřivy dejte do kbelíku a zalijte vodou. Míchejte dvakrát denně a počkejte, dokud se z nich neuvolní dostatek látek. Počkejte pár dnů, než začnete toto hnojivo používat. A před zaléváním ho nařeďte vodou v poměru 1:20.
Hnojivo ze zakysaného mléka
Zakysané mléčné výrobky, např. podmáslí nebo kefír, jsou skvělým hnojivem pro rostliny. Zahradníci doporučují smíchat tyto produkty s humusem, hnojem nebo dřevěným popelem. Vytvoříte díky tomu kyselé prostředí, ve kterém se jahodám bude líbit. Navíc mléčné výrobky obsahují vápník, který je prospěšný pro rostliny. Směs zakysaného mléka s vodou je také skvělé pro boj proti mšicím a klíšťatům.
Hnůj vám zajistí lahodné jahody
Hnůj od slepic obsahuje hodně dusíku, který jahody potřebují pro bohatý růst i velké plody. Hnůj používejte naředěný s vodou v poměru 1:10, abyste jahody nespálili. Po namíchání nechte stát roztok maximálně tři dny. Potom si musíte namíchat novou směs. Toto hnojivo používejte do doby, dokud nezačnou jahody kvést. Potom už ho nepoužívejte.