Nejlepší přírodní hnojiva pro domácí jahody

Jahody ze zahrady jsou to nejlepší, co si můžete vypěstovat. Léto je sezónou tohoto sladkého ovoce, takže si jich musíte užít naplno. Chcete mít bohatou úrodu? Použijte na jaře jedno z následujících čtyř hnojiv. Jsou zcela přírodní a nezaplatíte za ně téměř nic. Navíc jsou šetrná pro přírodu, rostliny, domácí mazlíčky i malé děti. Nikomu s nimi neublížíte a užijete si velkou úrodu jahod.

Hnojivo z droždí

Kvasinky z chleba jsou ideální pro okyselení půdy, přilákání prospěšných zvířat a větší úrodu. Starý chléb zalijte vodou a nechte ho kvasit po dobu 6-10 dnů. Výsledek nařeďte s vodou v poměru 1:10 a použijte tento ředěný roztok na zalijí záhonů s jahodami. Droždí je ideální pro mnoho rostlin jako přírodní hnojivo a jahody z něj budou velmi dobře těžit.

shutterstock.com

Přírodní hnojivo z kopřiv

Chcete-li svou úrodu chránit před škůdci, kopřivy jsou pro vás nejlepší. Navíc obsahují hodně látek, které podporují růst plodin. Obsahují totiž dusík a draslík. Mladé kopřivy dejte do kbelíku a zalijte vodou. Míchejte dvakrát denně a počkejte, dokud se z nich neuvolní dostatek látek. Počkejte pár dnů, než začnete toto hnojivo používat. A před zaléváním ho nařeďte vodou v poměru 1:20.

Čtěte také: Profesionální zahradník radí, jak zalévat orchideje

Hnojivo ze zakysaného mléka

Zakysané mléčné výrobky, např. podmáslí nebo kefír, jsou skvělým hnojivem pro rostliny. Zahradníci doporučují smíchat tyto produkty s humusem, hnojem nebo dřevěným popelem. Vytvoříte díky tomu kyselé prostředí, ve kterém se jahodám bude líbit. Navíc mléčné výrobky obsahují vápník, který je prospěšný pro rostliny. Směs zakysaného mléka s vodou je také skvělé pro boj proti mšicím a klíšťatům.

Hnůj vám zajistí lahodné jahody

Hnůj od slepic obsahuje hodně dusíku, který jahody potřebují pro bohatý růst i velké plody. Hnůj používejte naředěný s vodou v poměru 1:10, abyste jahody nespálili. Po namíchání nechte stát roztok maximálně tři dny. Potom si musíte namíchat novou směs. Toto hnojivo používejte do doby, dokud nezačnou jahody kvést. Potom už ho nepoužívejte.