Nejlepší trik od šéfkuchaře, jak připravit vynikající rýži

Říkáte si, že připravit rýži je velmi jednoduché? Částečně je to pravda. Jestli si ovšem chcete vážně pochutnat na vynikající rýži plné vitamínů, která se k sobě nebude lepit, musíte zkusit tento recept. Podělil se o něj jeden šéfkuchař a nedá na něj dopustit. Chuť bude mnohem bohatší a také struktura zůstane velmi příjemná. Blátivou rýži totiž nechce jíst nikdo.

Reklama

Co budete potřebovat?

Nezáleží na tom, k jakému pokrmu ji přidáte. Když rýži nepřipravíte správně, ani děti ji nebudou jíst. Z tohoto důvodu byste si měli uložit tento recept a využít ho při každé přípravě rýžové přílohy. Potřebujete jen pár věcí. Vývar je vaší tajnou zbraní, protože dodá rýži hodně chuti. Potřebujete:

  • rýže – 200 gramů,
  • máslo – 30 gramů,
  • mletý černý pepř – 2 gramy,
  • sůl – 8 gramů,
  • drůbeží vývar – 1200 ml.
shutterstock.com

Pracovní postup

Rýži opláchněte v čisté vodě a nechte ji chvíli okapat v cedníku. Poté v hrnci rozehřejte máslo, přidejte rýži a pomalu ji duste na mírném ohni. Počkejte, dokud se neodpaří vlhkost. Následně přidejte vývar, ochuťte solí a pepřem. Vařte 18-20 minut. Většina vývaru se absorbuje, zbytek můžete vylít do jiné nádoby. Vodu totiž můžete použít i po uvaření rýže. Podávejte uvařenou rýži jako přílohu k masu nebo zeleninovým pokrmům. Lepší přílohu jste jistě nejedli, protože bude chutnat skvěle a nebudete se lepit.

shutterstock.com

K čemu využít vodu po vaření rýže?

Ve vodě po uvaření rýže se nachází hodně fosforu, vápníku a mnoha dalších minerálů. Proto ji můžete využít jako hnojivo pro své rostliny. Při dlouhodobém zalévání rýžová voda reguluje kyselost a zásaditost substrátu. To vám pomůže s růstem rostlin. Můžete s ní ovšem také oplachovat ovoce a zeleninu po příchodu z obchodu. Odstraňuje dokonce i rez nebo pomáhá při bělení oblečení. Proto byste ji nikdy neměli vylévat do odtoku a místo toho si ji uchovejte pro další použití.

Reklama