Pěstovali jste během letní sezóny na zahradě česnek a nyní ho potřebujete doma správně skladovat? Existuje mnoho způsobů, které se doporučují. Pravdou je, že pouze jedna z nich zaručí, nebude česnek shnilý nebo vysušený. Česnek sice pěstuje poměrně málo lidí, ale v kuchyni jde o nenahraditelnou surovinu, kterou musíte mít neustále v kuchyni. Naštěstí existuje jednoduchá metoda, díky které vám vydrží česnek po mnoho měsíců čerstvý.
Skladování česneku není těžké, ale musíte znát správnou metodu
Stroužky vonného a velmi zdravého česneku si může doma vypěstovat každý, i když je to poměrně náročné. V každém případě ho potom budete chtít správně uložit, aby vám vydržet dlouho bez klíčení, vysychání nebo plísně. V první řadě vezměte hlavy česneku domů ze zahrady včas. Nechte je důkladně usušit a potom je připravte na uskladnění.
Příprava česneku na zimu
Vezměte hlavičku česneku a zapalovačem jí mírně spalte spodní část, která drží stroužky pohromadě.
Potom vezměte kus látky. Posypte ji solí a srolujte. Vytvořte z látky takové malé, slané sáčky.
Potom si připravte dostatečně velkou sklenici, ve které budete česnek skladovat. Využít můžete např. skleněnou nádobu o objemu 3 litry. Do sklenice umístěte hlavy česneku a solné sáčky. Nádobu uzavřete pomocí látky nebo jiného prodyšného materiálu, který připevníte k hrdlu sklenice pomocí pevné gumičky.
Nádobu skladujte v pokojové teplotě. Díky tomuto postupu se k česneku dostane vzduch, ale díky soli zůstane neustále čerstvý a vydrží vám nádherně šťavnatý po celou zimu.
Další metody pro skladování česneku
Existuje mnoho tipů a triků, jak doma skladovat tuto jedinečnou surovinu. Používat můžete popel nebo mouku. Mnoho lidí také ukládá česnek do sklepa, ale i zde se k němu může dostat vlhkost, která podpoří klíčení nebo vznik plísně. Výše uvedená metoda je jediná, u které se skutečně nemusíte obávat žádné zkázy česneku.
Zdroj: chapchap.su