Guacamole je pochoutka, která původem pochází od Aztéků. My ji dnes známe zejméná díky Mexické kuchyni, kdy se tato „pomazánka“ proslavila hlavně v kombinaci s nachos. Né náhodou znamená původní název této dobroty „avokádová salsa“!
Já osobně miluji guacamole, ať už jako dip k nachos nebo krekrům, ale také jako pomazánku na pečivo! Je to skvělá dobrota k filmům, která je hlavně velice zdravá!
Tento recept je také skvělý na rodinné oslavy a různé party, které pořádáte pro své přátele. Můžete udělat jednohubky s guacamole nebo podávat v míse s nachos. Uvidíte, že se po tom jen zapráší! Této zdravé svačince totiž jen tak někdo neodolá. Silvestr je za dveřmi tak se vám bude tento recept třeba i hodit!
Budete potřebovat:
- 1 větší avokádo (zralé!)
- 1 menší červená cibule
- šťáva z 1 limetky (pro čerstvější chuť a hlavně díky limetce avokádo nezhnědne tak rychle)
- sůl a pepř
- 1 stroužek česneku
- cherry rajčata (cca 8 – záleží na velikosti a vaší chuti)
- čerstvý koriandr
Jak na to?
Avokádo rozkrojte napůl a vyndejte pecku. Vydlabejte vnitřek, aby zbyla jen slupka a nakrájejte na menší kousky. Ideální avokádo by mělo být „máslové“ aneb mělo by se dát samo o sobě snadno namazat. Pokud máte tedy jen tvrdé avokádo, přípravu guacamole o pár dní odložte.
Cherry rajčátka (cca 8) si nakrájejte společně s cibulí, česnekem a koriandrem.
Všechny ingredience dejte do mixéru a přidejte šťávu z limetky. Poté už jen osolte, opepřete nebo dochuťte například chilli.
Zapněte mixér a máte hotovo!
Pokud máte radši guacamole s většími kousky avokáda, použijte místo mixéru vidličku a všechny ingredience jen rozmačkejte.
A máte hotovo!
Guacamole přendejte do nějaké misky a podávejte s nachos, krekry nebo s libovolným pečivem.
Jako další dip může posloužit salsa nebo zakysaná smetana!
TIP : pokud máte radši ostřejší chuť, přidejte chilli, poku máte naopak radši jemnější chuť, přidejte zakysanou smetanu nebo bílý jogurt
Přejeme vám dobrou chuť!