Jablečné buchty a koláče jsou velmi populární, protože jablka přinesou do těsta hodně vlhkosti. Dezert je díky tomu vláčný a velmi chutný. Právě proto vám přinášíme recept na buchtu, která vypadá jako perník, ale je úžasně jemná a vlhká díky nastrouhaným jablkům v těstě. Jestli nemáte rádi suché buchty a koláče, měli byste zkusit tento skvělý a velmi jednoduchý recept.
Co budete potřebovat?
Na jablečnou buchtu potřebujete nejen suroviny na samotné těsto, ale také oblíbený džem nebo marmeládu na potření a také suroviny na čokoládovou polevu.
Na výrobu těsta potřebujete:
- strouhaná jablka – 600 gramů,
- polohrubá mouka – 500 gramů,
- cukr krystal – 350 gramů,
- nasekané ořechy – 50 gramů,
- olej – 2 lžíce,
- vejce – 4 ks,
- kakao – 2 lžíce,
- jedlá soda – 1 lžička
Na polevu:
- váš oblíbený džem,
- šlehačka (33%) – 200 ml,
- hořká čokoláda – 200 gramů,
- kokosové hoblinky – volitelně.
Pracovní postup
Připravte si hlubokou mísu, ve které si připravíte těsto. Vložte do ní mouku, nastrouhaná jablka, cukr, nasekané ořechy, olej, vejce, kakao a jedlou sodu. Všechno důkladně promíchejte. Jestli máte chuť na trochu podzimního aroma, přidejte do těsta také špetku skořice. Množství cukru určete podle sladkosti jablek, protože u sladší odrůdy nepotřebujete tolik cukru. Hodně ale také záleží na tom, jak sladký dezert si chcete zrovna v daný den připravit. Připravte si plech, vymažte ho tukem a vysypte moukou.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Těsto nalijte do připraveného pekáče a pečte po dobu asi 30 minut. Mezitím si v hrnci ohřejte šlehačku. Až začne bublat, vypněte oheň. Čokoládu rozlámejte na menší kousky a přidejte ji do horké smetany. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nechte ji asi 10 minut odležet. Až bude buchta upečená, nechte ji trochu vychladnout, namažte její povrch džemem a nakonec ji zalijte připravenou čokoládou. Nechte ji ztuhnout a pochutnejte si. Dobrou chuť!