Netradiční jablečná buchta s čokoládovým přelivem

Jablečné buchty a koláče jsou velmi populární, protože jablka přinesou do těsta hodně vlhkosti. Dezert je díky tomu vláčný a velmi chutný. Právě proto vám přinášíme recept na buchtu, která vypadá jako perník, ale je úžasně jemná a vlhká díky nastrouhaným jablkům v těstě. Jestli nemáte rádi suché buchty a koláče, měli byste zkusit tento skvělý a velmi jednoduchý recept.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na jablečnou buchtu potřebujete nejen suroviny na samotné těsto, ale také oblíbený džem nebo marmeládu na potření a také suroviny na čokoládovou polevu.

Na výrobu těsta potřebujete:

  • strouhaná jablka – 600 gramů,
  • polohrubá mouka – 500 gramů,
  • cukr krystal – 350 gramů,
  • nasekané ořechy – 50 gramů,
  • olej – 2 lžíce,
  • vejce – 4 ks,
  • kakao – 2 lžíce,
  • jedlá soda – 1 lžička
Shutterstock

Na polevu:

  • váš oblíbený džem,
  • šlehačka (33%) – 200 ml,
  • hořká čokoláda – 200 gramů,
  • kokosové hoblinky – volitelně.

Pracovní postup

Připravte si hlubokou mísu, ve které si připravíte těsto. Vložte do ní mouku, nastrouhaná jablka, cukr, nasekané ořechy, olej, vejce, kakao a jedlou sodu. Všechno důkladně promíchejte. Jestli máte chuť na trochu podzimního aroma, přidejte do těsta také špetku skořice. Množství cukru určete podle sladkosti jablek, protože u sladší odrůdy nepotřebujete tolik cukru. Hodně ale také záleží na tom, jak sladký dezert si chcete zrovna v daný den připravit. Připravte si plech, vymažte ho tukem a vysypte moukou.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Těsto nalijte do připraveného pekáče a pečte po dobu asi 30 minut. Mezitím si v hrnci ohřejte šlehačku. Až začne bublat, vypněte oheň. Čokoládu rozlámejte na menší kousky a přidejte ji do horké smetany. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nechte ji asi 10 minut odležet. Až bude buchta upečená, nechte ji trochu vychladnout, namažte její povrch džemem a nakonec ji zalijte připravenou čokoládou. Nechte ji ztuhnout a pochutnejte si. Dobrou chuť!

Reklama