Pokud jste milovníci zapečené zeleniny, tento recept Vás zaručeně potěší. Je jiný a zároveň velmi podobný jako ty, které jste vyzkoušeli dosud. S tím rozdílem, že květák se v tomto receptu namáčí ve výjimečně chutné směsi smetany, majonézy, hořčice a voňavých bylinek. Necháte se zlákat?
Co budete potřebovat?
- 1 středně velký květák
- 4 PL majonézy
- 3 PL zakysané smetany
- 1 PL hořčice
- 1 PL olivového oleje
- špetku tymiánu a rozmarýnu
- sůl a pepř podle chuti
- strouhanku dle potřeby
- 400 g tvrdého sýra, nebo parmezánu
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?
Květák si předvařte ve slané horké vodě přibližně 10 minut. Zevnitř by měl být ještě křupavý a ani svrchu by se ještě neměl drolit. Potom ho rozdrobte na růžičky.
Zapékací mísu si vymažemte trochou oleje.
Ve větší misce si smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, olej, sůl, pepř a tymián s rozmarýnem. Potom do směsi vysypte růžičky květáku a dobře je v ní pomáčejte. Vše spolu vysypte na plech a posypte strouhankou. Na vrch můžete nasypat ještě trošku tymiánu pro lepší vůni.
Na závěr vše posypte strouhaným sýrem a dejte péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů, dokud nebude sýr i květák zlatavý.
Přejeme dobrou chuť!