Rychlé recepty, které si můžete připravit předem, jsou velmi šikovné pro rušné dny. Stačí, když strávíte v kuchyni trochu času, odložíte si připravený pokrm do lednice a poté ho jen hodíte do trouby ve chvíli, kdy potřebujete hotovou večeři nebo oběd. Zapečené brambory se šunkou, sýrem a listovým těstem patří mezi recepty, na kterých si pochutnáte a nezaplatíte za ně jmění.
Co budete potřebovat?
Na dnešní recept potřebujete jen pár věcí a listové těsto si můžete pochopitelně koupit v obchodě. Rozhodně ho nemusíte vyrábět sami. To vám také ušetří hodně času i práce. Až budete mít vše po ruce, pusťte se do výroby a užijte si chutný výsledek. Na výrobu potřebujete:
- listové těsto – 2 pláty,
- brambory (střední) – 3 ks,
- šunka – 200 gramů,
- strouhaný sýr – 150 gramů,
- smetana ke šlehání – 1/2 hrnku,
- česnekový prášek – 1/2 lžičky,
- sušený tymián – 1/2 lžičky,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- vejce – 1 ks.

Pracovní postup
V první řadě si připravte náplň. Brambory nakrájejte na tenké plátky a vařte je ve vroucí vodě po dobu 5 minut. Sceďte je a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. V misce smíchejte smetanu s česnekovým práškem, tymiánem, solí a pepřem. Vše důkladně promíchejte, aby se chutě spojily. Listové těsto rozválejte a jeden plát položte na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto nasypte asi polovinu strouhaného sýra, ale na okrajích nechte 2 cm volné.
Na sýrovou vrstvu rozložte uvařené bramborové plátky a poté položte vrstvu ze šunky. Vršek potřete smetanovou směsí a na náplň nasypte zbytek strouhaného sýra. Nakonec vše uzavřete druhým plátek listového těsta. Okraje utěsněte prsty nebo vidličkou. Těsto musíte stlačit, protože jinak vám náplň vyteče ven a výsledek nebude vypadat hezky. Troubu předehřejte na 200 stupňů a pečte 25-30 minut, dokud nezískáte dokonale zlaté těsto. Nechte pokrm trochu vychladnout a podávejte. Dobrou chuť!

Tipy a další varianty
Jestli patříte mezi vegetariány, můžete si připravit i bezmasou variantu tohoto receptu. Místo šunky použijte restované houby nebo pečené papriky. Můžete také zkoušet různé druhy sýrů, protože každý z nich přinese do receptu úplně jinou chuť. Skvěle se hodí mozzarella, parmazán, niva nebo feta. Celý pokrm si také můžete připravit předem, vložit do lednice a poté ho jen upéct před podáváním. A pochopitelně můžete experimentovat také s bylinkami a kořením.
Zdroj: tastyfood.top