Neuvěříte, jak chutný a osvěžující pokrm se dá připravit z cukety! Jestliže nevíte, co s letošní bohatou úrodou, zkuste tento recept. V budoucnu už ji nebudete připravovat jinak.

Léto již neodvratně klepe na dveře a s ním také touha po lehkých a zároveň osvěžujících jídlech, pomocí kterých efektivně zaženeme hlad a zároveň ušetříme žaludek od těžkých pokrmů, jenž by mohli zásadně ovlivnit stav našeho tělesného zdraví. Perfektní potravinou na přípravu letního jídla je například cuketa, kterou určitě mnoho z vás především smaží nebo griluje. Právě tyto tepelné úpravy jsou ovšem ve větším množství nežádoucí, takže určitě oceníte recept s cuketou, který je naprosto odlišný.

Reklama

Naštěstí jste právě narazili na tento článek, který vám představí skvělou zapečenou cuketu se zakysanou smetanou, který vás svou jedinečnou chutí naprosto dostane. Pokud vás zajímá víc, tak rozhodně nikam neodcházejte a směle pokračujte k následujícím řádkům, kde vás přípravou tohoto pokrmu provedeme krok po kroku. Připraveni? My tedy rozhodně ano!

Jaké suroviny budou pro přípravu zapečené cukety potřeba?

Základní složkou zmíněného receptu je logicky cuketa, které je zapotřebí alespoň 800 g. Dále si musíte připravit 200 g zakysané smetany, jedno středně velké vejce, jednu polévkovou lžíci hladké mouky, tři lžíce slunečnicového oleje, půl litru vody, dva stroužky česneku (nejlépe českého, ten má mnohem lepší chuť), pár větviček kopru, sůl a další koření volené podle chuti (bazalka, oregano, rozmarýn a podobné). Jedná se o suroviny, kterými většina domácností pravidelně disponuje, čili kromě cukety nemusíte utrácet zbytečně vysoké peníze.

Reklama

Jak na přípravu cukety se zakysanou smetanou?

V prvé řadě si musíte vyndat dostatečně velkou misku, do níž jako první nalijete olej doplněný solí a kořením. Zejména bazalka  a oregano se v kombinaci s cuketou osvědčili, takže pokud je máte doma, rozhodně neváhejte. Do kořenící směsi poté přidejte na tenké plátky nakrájenou cuketu a vše pečlivě promíchejte, aby cuketa nasála všechny chutě. Cuketu obalenou v koření vložte na plech a šup  s ní do předehřáté trouby na 200 °C, kde ji necháte po dobu alespoň 15 minut.

Reklama

Zatímco se cuketa vesele peče v troubě, vy máte dostatek času pro přípravu omáčky. Nejdříve rozemelte kopr, česnek nastrouhejte a obojí smíchejte se zakysanou smetanou. Do této hmoty následně přidejte ještě vejde a mouku. Vše opět důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.

Když je cuketa dostatečně upečená, vyjměte si z trouby a přemístěte ji z plechu do hluboké pánve. Nejlépe se vám bude manipulovat s pánví wok, na níž se připravují čínské nudle. Cuketu v pánvi zalijte syrovou omáčkou ze zakysané smetany a na mírném ohni vše přiveďte k varu. Nechejte podle vlastního uvážení pobublávat a když se vám bude zdát všechno dostatečně hotové, můžete rovnou začít podávat. Uvidíte, že vám potom celá rodina doslova utrhá ruce a nebude chtít jíst nic jiného!

Reklama