Někdo má rád zralé, sladké banány, někdo zase tvrdší, které nejsou až tak sladké. Zatímco k nám banán přejde dlouhou cestu až z exotických zemí, prochází proměnou. Odtrhnou ho, dokud je ještě zelený, ale po cestě k nám pomalu žloutne, až ho najednou můžeme najít v obchodních řetězcích. Mnoho lidí v obchodech sahá po zelenějších banánech, protože to v nás evokuje čerstvost. Víte ale, které stádium zralosti je pro vás nejvhodnější a nejzdravější?
Nutriční vlastnosti banánů se mění během různých fází zralosti. Čím jsou zralejší, tím jsou sladší, což není žádná novinka, protože je to tak v případě asi každého ovoce. Enzymy v banánech časem postupně rozkládají škroby, které obecně nejsou sladké, ale při této reakci se mění na cukr – tedy fruktózu. Čím jsou zralejší, tím jsou pro vaše střeva stravitelnější.
Je to specifická látka, která bojuje s rakovinou a abnormálními buňkami. To znamená, že čím tmavší banán, tím větší bojovník s rakovinou. Také je prokázáno, že zralý banán posiluje imunitu až osmkrát více než čerstvý banán.
Samozřejmě, je třeba vědět i odhadnout tu správnou zralost, aby se nestalo, že budete jíst banán, jehož slupka bude téměř celá hnědá. Tehdy je to signál, že jste tu správnou dobu prostě prošvihli. Takže v jaké fázi je třeba konzumovat banány? Když jsou plně vyzrálé a mají již na slupce hnědé fleky. Možná pro většinu nepředstavitelné. Ano i pro mě.
Je však třeba poznamenat, že ne pro všechny kategorie lidí je vhodný právě zralý, sladký banán. Cukrovkáři by si měli dávat pozor a zkusit třeba sníst banán s kouskem másla. Máslo totiž zpomaluje vstřebávání cukru do krevního oběhu, a tak by neměly hrozit žádné komplikace.