Zkoušeli jste už někdy účinky domácího piva na zdraví? Pokud ne, je načase připravit si pivo určené právě pro takové použití. Dokonale zachrání tělo vyčerpané od vysokých letních teplot, pozitivně ovlivňuje gastrointestinální trakt a napomáhá trávení.
Oproti tomu, co si koupíte v obchodě je jiné, jenže tisícinásobně zdravější. Pivo kupované v obchodech se sice originálnímu domácímu pivu podobá barvou a chutí, ale výživové hodnoty jsou na bodu mrazu. Pokud jste ochotni strávit při vaření trochu času, pojďte do toho s námi.
Co budete potřebovat?
- 800 g žitného chleba
- 2 PL medu
- 400 g cukru
- 2 lžičky sušeného droždí
- 50 g rozinek
- 10 l vody
Jak na to?
Nakrájejte žitný chléb na kostky a dejte je na čistý plech. Troubu předehřejte na maximální teplotu při programu sušení. Kostky chleba vyndejte, až budou zcela suché.
Připravte si hluboký a velký hrnec a nasypte do něj vysušený chléb, cukr a rozinky. Med si rozpusťte ve sklenici teplé vody. Po rozpuštění do medové vody nasypte sušené droždí a dobře zamíchejte.
Přidejte směs do hrnce s chlebem a ostatními ingrediencemi. Vše zalijte teplou vodou, přikryjte gázou a nechte na teplém místě odležet 2 dny. Pokud děláte kvas v létě a je venku horko, zcela postačí, když ho necháte odstát 1 den. Směs kontrolujte a když se na povrchu začne objevovat pěna, hustým sítkem ji odeberte. Tehdy je směs připravena k dalšímu použití.
Směs přelijte do hrnce přes gázu tak, aby Vám stekla pouze tekutina, nic víc. Všechno zbylé musí zůstat v gáze. Tekutinu nalévejte do sklenic nebo lahví, které jsou sterilizované. Vše dejte na 24 hodin do chladničky a po jednom dni usazení můžete pivo ochutnat.
Nezapomínejte, že v plastové láhvi by se tekutiny neměly zdržet dlouho, proto vše uzavírejte do skla. Čím silnější chléb v troubě vysušíte, tím bude tmavší barva kvasu. Dávejte však pozor, tento nápoj je mírně hořký, bez umělých barviv a konzervantů. Možná se Vám při prvním ochutnání bude zdát podivný, no věřte, že pijete jen čisté produkty z přírody. Pokud si na takový nápoj zvyknete, věřte, že normální pivo už nebudete chtít pít. Samozřejmě, produkovat se v domácí kuchyni dá jen v malém množství, ale uznejte, že jeho výroba je absolutně nenáročná, nenákladná a výsledek stojí za několikadenní námahu.
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Přejeme dobrou chuť!