Neexistuje asi žádná osoba, která nepije vodu z plastové lahve. Takováto balená voda je totiž všude kolem nás a ačkoliv se to může zdát jako banalita, plastové obaly představují největší riziko pro naše zdraví. Jaké jsou nevýhody PET balení a proč to představuje potenciální riziko pro naše zdraví?
Po tomto článku se budete dívat na balenou vodu trochu jinak. Nejen, že značně přispívají ke znečištění naší planety, ale také „znečišťujeme“ náš organismus jejich používáním. Proč bychom se jim tedy měli vyhýbat?
Označení
Plastové lahve mají na svém dnu značku. To nám říká, jaký druh plastů byl použit při jejich výrobě a na základě toho si dokážeme o tomto materiálu zjistit všechny potřebné informace. Některé štítky by nás měly před nákupem varovat, jinak jsou lahve relativně bezpečné.
Lahev označená číslem 1 v trojúhelníku (PET nebo PETE) by měla být pouze jednorázová. Jakmile je tento typ plastu vystaven vysokým teplotám, včetně slunečního záření, uvolňuje toxiny přímo do vody, kterou následně pijeme.
Měli byste se vyvarovat obloukem štítkům označeným 3 nebo 7 (PVC a PC). Vylučují totiž množství chemikálií přímo do vody nebo do potravin, pro které je obal určen. Pokud je potravina skladována příliš dlouho v obalu této kompozice, může to vést až k vážným zdravotním problémům.
Polyethylen označený 2 a 4 nebo polypropylen s číslem 5 je nejvhodnější volbou pro balení potravin. Láhve s tímto štítkem jsou bezpečné i na více použití, ale měli byste v nich skladovat pouze studenou vodu. Nezapomeňte je pravidelně umývat a pravidelně dezinfikovat.
Bakterie
Množství bakterií, které se usazují v plastové láhvi, se při každém použití zvyšuje. Vzhledem k tomu, že od naplnění láhve přes distribuci až po konečné vyložení na regály obchodu je dlouhá cesta, není divu. Láhve se dotýká spousty lidí, ukládáme je na různých místech, a to je v důsledku velmi krátká cesta pro bakterie.
Množství bakterií v lahvích často překračuje bezpečnostní limity a někteří odborníci dokonce porovnávají porovnávají pití z plastové láhve s olizováním záchodové mísy. Proto byste měli pravidelně umývat lahve nejen s využitím pracího prostředku a teplé vody. My doporučujeme použít třeba ocet nebo antibakteriální prostředky.
Hrdlo
Dokonce i když umyjete lahev, uzávěr je velmi zrádný a co si budeme povídat, tohle místo je docela komplikované, proto si musíme dávat 2x více záležet, abychom tuto část lahve opravdu kvalitně umyli. Obzvláště nevhodné jsou pak lahve s uzavíratelným hrdlem, které jsou často určeny pro malé děti.
Tato místa jsou pro bakterie ráj a pokud Vaše dítě nemá dostatečnou imunitu, banální pití vody může tak být pro Vaši ratolest zdrojem infekce. Pokud máte tedy možnost, použijte raději brčko, které zabraňuje přímému kontaktu s hrdlem lahve.
Původ vody
Na většině obalů najdete pěkný příběh, že voda, kterou jste právě koupili, je z malebného potoka, nebo jiného přírodního zdroje. Ve skutečnosti může být tento zdroj rovněž rezervoárem pro vodu, která teče z Vašeho domova z vodovodu. Tyto informace jsou však uvedeny pouze malým písmem, které nestojí za zmínku.
Tak je tomu v případě, že kupujete balenou vodu za vícenásobné náklady a přitom si můžete identickou tekutinu nalít doma v domácnosti.
Zdravá voda?
Co se týče prodeje, výrobci používají marketingové tahy, které si snad ani ve snech neumíme představit. Inspiraci vyplývající z potřeby prodat co nejvíce produktů je v současnosti možné vidět i v samotných reklamách. Výrobci často přichází s hesly, které slibují zdravě ochucené vody, jež zvýrazní ovocnou chuť. To vše bez barviv a konzervantů.
Ve skutečnosti se na trhu objevují minerálky, které mají téměř tolik cukru jako běžně slazené nápoje. V budoucnosti si proto dávejte raději pozor na složení, abyste si nekoupili místo ochucené minerálky např. bezbarvou kolu.