Domácí sušenkové cukroví chutná prakticky každému. Nezáleží na tom, na co máte zrovna chuť nebo jestli hledáte univerzální cukroví pro všechny návštěvy. Na tomto receptu si všichni pochutnají a rozhodně nebudete litovat, že jste se pustili do jejich přípravy. Výroba je navíc velmi jednoduchá a rychlá, takže si nepřiděláte více práce než u jiných druhů cukroví.
Co budete potřebovat?
Smíchejte pár základních ingrediencí na pečení a získáte výborné a velmi jemné těsto. Ihned potom si připravíte také krém z pár surovin, který bude mnohem lepší než obyčejná marmeláda. A sušenkám dodá úplně jinou chuť i vůni. Na výrobu tohoto chutného cukroví potřebujete:
- máslo (měkké) – 150 gramů,
- moučkový cukr – 80 gramů,
- hnědý cukr – 30 gramů,
- vanilkový cukr – 1 balíček,
- vaječné žloutky – 3 ks,
- mouka – 200 gramů,
- prášek do pečiva – špetka,
- kakaový prášek – 20 gramů,
- mléko – 1-2 lžíce,
- ořechový nugátový krém (např. Nutella) – 150 gramů,
- hořká čokoláda – 150 gramů.
Jaké nástroje potřebujete?
Na těsto pochopitelně můžete použít jen své ruce, ale s moderními pomocníky to půjde hned lépe a rychleji. Proto si nechte po ruce kuchyňského robota nebo ruční šlehač s metličkou. Stejně tak budete potřebovat cukrářský sáček s hvězdicovým zakončením. Pořídit si můžete jednorázové sáčky nebo silikonový sáček s mnoha zakončeními, který použijete opakovaně. Stačí ho jen důkladně umýt a můžete ho použít znovu a znovu.
Pracovní postup
Troubu předehřejte na 190 stupňů a dva plechy vyložte pečicím papírem. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou. Musíte získat světlou a nadýchanou pěnu. Poté přidejte žloutky jeden po druhém a důkladně promíchejte. Následně přidejte mouku s práškem do pečiva a kakaem. Vše míchejte nejdřív na nízkou rychlost a postupně přidávejte. Jestli je těsto příliš tuhé, přidejte pár lžic mléka a znovu promíchejte. Těsto přesuňte do cukrářského sáčku s hvězdicovým zakončením.
Cukrářským sáčkem vytvořte na plechy proužky o dálce asi 6 centimetrů. Nechte mezi nimi trochu místa, protože se během pečení zvětší. Vložte plech do trouby a pečte po dobu 10-12 minut. Hlídejte je, abyste sušenky nespálili a poté je nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Ideální je k tomu použít mřížku. Poté si připravte nugátový krém tím, že ho krátce zahřejete v mikrovlnné troubě a přesunete do cukrářského sáčku. Ustřihněte mu jen malý růžek sáčku, aby krém nevytékal příliš rychle.
Ozdobte své sušenky
Na polovinu sušenek natřete krém s pomocí cukrářského sáčku. A navrch položte druhou sušenku, abyste vždy spojili dvě k sobě. Pár minut je nechte odstát, aby krém ztuhl a sušenky se pořádně přilepily. Mezitím si nakrájejte čokoládu na menší kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni společně s kapkou mléka nebo malým množstvím másla. Konce sušenek namočte do čokolády a máte hotovo!
Zdroj: oromasy.com