Oblíbené vánoční čokoládové košíčky

Tento recept na ořechové košíčky je oblíbeným tradičním receptem v české kuchyni. Košíčky se pečou v troubě při teplotě 180°C po dobu 15-20 minut, dokud nezezlátnou. Po vychladnutí se mohou ozdobit rozpuštěnou čokoládou nebo moučkovým cukrem podle chuti. Tento recept je populární na různých svátcích a oslavách v českých rodinách.

Reklama

Ingredience:

400 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
100 g moučkového cukru
4 žloutky
250 g margarínu


Pro plnění:

400 g mletých vlašských ořechů
300 g moučkového cukru
4 bílky
100 g kyselého džemu

Navrch:


podle chuti rozpuštěná čokoláda nebo moučkový cukr

Příprava:

Mouku smíchejte s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Poté přidejte žloutky a margarín a vytvořte pružné těsto.
Těsto rozválejte na pomoučeném válu na tloušťku 2-3 mm a vykrájejte kruhy o průměru 5-6 cm. Vložte do dobře vymazaných košíčků.
Do každého košíčku dejte 1 malou lžičku džemu a zakryjte náplní.
V míse smíchejte mleté vlašské ořechy s moučkovým cukrem a vmíchejte do nich tvrdou pěnu vyšlehanou z bílků.
Naplněné košíčky položte na plech a pečte v předehřáté troubě na 15-20 minut, nebo dokud nezezlátnou.
Po vychladnutí vyndejte košíčky z formiček a ozdobte rozpuštěnou čokoládou nebo moučkovým cukrem podle chuti.
Dobrou chuť!

Reklama