Dávejte si pozor na bakterii, která vám může způsobit rakovinu žaludku! Bakterie, nazývaná Helicobacter pylori, je nejčastější příčinnou infekce na světě. Kolonizuje v žaludku a ve střevním traktu. V žaludku může přežít, poněvadž vydrží v extrémně kyselém prostředí. Postižena je téměř celá polovina populace Země, k tomu je infekce velmi důležitým faktorem ve tvorbě rakoviny žaludku, tvrdí vědci. Tato bakterie má kromě léčby antibiotiky nepřátele v potravě. Příkladem jsou třeba česnek, borůvky, grapefruity, heřmánkové éterické oleje, tymián, čajovníky a brokolice.
Nejčastější výskyt
Objevení bakterie proběhlo před třiceti lety v žaludku téměř poloviny populace. Incidence infikace klesá u populace v průmyslových zemích. Bakterie, Helicobacter pylori, je zařazena do Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny u karcinogenů číslo jedna spojovaných s rakovinou žaludku od roku 1994. Infekci můžete získat již v dětství a může u vás přetrvat klidně i desítky let. Přestože může infekce způsobit zánět žaludku, gastritidu, je ve většině případů asymptomatická. U téměř jednoho až tří procent infikovaných lidí se může vyvinout rakovina žaludku a vývin poškození žaludeční sliznice trvá průběžně několik desetiletí. V tomto článku budeme ještě probírat několik věcí ohledně těchto faktorů onemocnění.
- Rizikové faktory pro vývin onemocnění rakoviny žaludku
- Přírodní antidotum proti infekci Helicobacter pylori
Do rizikových faktorů řadíme familiární akumulaci, špatné vliv prostředí, jejichž faktorem je například kouření a nadměrná konzumace soli, a hlavně naše rozebíraná infekce Helicobacter pylori. Přírodní antidotum proti infekci této zrádné bakterie je známý všelék, česnek. Má totiž antimykotické, antivirové a antibakteriální účinky proti všemožným bakteriím. Využívá se dost často jako přírodní terapie pro různé infekce. Po rozřezání nebo rozdrcení česneku se z něj alliin, který je v něm, přemění na allicin, což je látka, která může účinně bojovat proti této nepříjemné bakterii.
Příznaky a jak se této infekci vyvarovat
Jako jednu z hlavních příčin této infekce počítáme špatnou hygienu. Největší roli v tom hraje špatné mytí rukou a nedostatečné čištění syrových potravin. Bakterie Helicobacter pylori se vyskytuje v podstatě skoro ve všech potravinách, v živočišných i v rostlinných, avšak dokonce i ve vodě, pokud voda pochází z nespolehlivého zdroje a její mikrobiologická kontaminace není známá. K přenosu této infekční bakterie může dojít například jen pouhým dotykem, líbáním, konzumací infikovaného nebo nedobře očištěného jídla, nebo pouze když jíte příborem, který před vámi již někdo použil. Mezi nejčastější příznaky se řadí bolest při jezení určitých potravin, tím pádem se budete muset těch potravin, při kterých vás bolí břicho, když je jíte, vzdát a přestat je jíst, nadýmání ihned po dojedení, raný pocit plnosti, nevolnost po jídle a špatné trávení.